Καρκίνος θυρεοειδούς – πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς?
Εισαγωγή
Η αντιμετώπιση των ατόμων αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς περιλαμβάνει μία πολυδιάστατη προσέγγιση, που περιλαμβάνει:
- Την αξιολόγηση του βαθμού κινδύνου
- Τον έλεγχο των ασυμπτωματικών ομάδων πληθυσμού
- Την εκπαίδευση
- Τις ιατρικές παρεμβάσεις
Τα άτομα αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς συχνά παρουσιάζουν διάφορους γενετικούς που προδιαθέτουν στην εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς ή είναι εκτεθειμένα σε παράγοντες κινδύνου που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται συνοπτικά τα βήματα στην διαχείριση των ατόμων αυτών
Αναγνώριση των ατόμων υψηλού κινδύνου
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς ενδεικτικά ανήκουν:
- Άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς (διαφοροποιημένου, δηλαδή θηλώδους / θυλακιώδους). Σαν τέτοιο ιστορικό αναφέρεται η παρουσία στην οικογένεια τουλάχιστον 2 (ή κατ΄άλλους τουλάχιστον 3) περιστατικών καρκίνου θυρεοειδούς σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν ο καρκίνος θυρεοειδούς διαγνώσθηκε στους συγγενείς αυτούς σε μικρή σχετικά ηλικία.
- Άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με ιστορικό συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (ΜΕΝ2). Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς αποτελεί μία βασική επιμέρους εκδήλωση του συνδρόμου ΜΕΝ2. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε μεταλλάξεις του γονιδίου RET.
- Άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με ιστορικό οικογενούς μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς (Familial Medullary Thyroid Cancer, FMTC). Το σύνδρομο αυτό έχει γενετική βάση και δεν συνοδεύεται από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του συνδρόμου ΜΕΝ2.
- Οικογενειακό ιστορικό κάποιων γενετικών συνδρόμων, όπως το σύνδρομο Cowden (οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου PTEN), το σύνδρομο της οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης που προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου APC, το σύνδρομο Werner, το σύμπλεγμα Carney κλπ.
- Άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία κεφαλής, τραχήλου ή θώρακα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.
- Άτομα που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στην ακτινοβολία
Έλεγχος ασυμπτωματικών ομάδων και παρακολούθηση (screening)
Περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Αρχική αξιολόγηση του βαθμού κινδύνου
- Λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
- Κλινική εξέταση τραχήλου (έλεγχος κυρίως με την ψηλάφηση για την εκτίμηση του μεγέθους του θυρεοειδούς, της τυχόν παρουσίας όζων, της τυχόν παρουσίας διογκωμένων λεμφαδένων κλπ.).
- Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Αποτελεί σήμερα τη βασική μέθοδο απεικόνισης του θυρεοειδούς. Ελέγχεται ο θυρεοειδής για τυχόν παρουσία όζων που μπορεί να παρουσιάζουν ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες και για τυχόν παρουσία ύποπτων ή παθολογικών λεμφαδένων (που αποτελούν ένδειξη λεμφαδενικών μεταστάσεων)
- Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration). Γίνεται σήμερα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί η διάγνωση (ή η υποψία) καρκίνου θυρεοειδούς.
- Μέτρηση καλσιτονίνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα υποδηλώνουν τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς.
- Γενετικός έλεγχος. Ενδείκνυται σε άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με σύνδρομο ΜΕΝ2 ή άλλα γενετικά σύνδρομα. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του γενετικού ελέγχου θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά από εξειδικευμένο στη γενετική συμβουλευτική βιολόγο.
Στρατηγικές αντιμετώπισης
Περιλαμβάνουν:
- Την αποφυγή έκθεσης σε αποδεδειγμένα βλαπτικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς (π.χ. ακτινοβολία)
- Περιοδική παρακολούθηση (μέρος της οποίας είναι και το υπερηχογράφημα) ανά έτος ή και ακόμη συχνότερα αν υπάρχουν ευρήματα που δημιουργούν κάποια ανησυχία
- Προφυλακτική θυρεοειδεκτομή. Ο όρος περιγράφει την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα πριν αναπτυχθεί καρκίνος θυρεοειδούς. Η τακτική αυτή έχει θέση κυρίως για την πρόληψη της ανάπτυξης μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς (για παράδειγμα σε μέλη οικογενειών με οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου ΜΕΝ2).
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση και η ενημέρωση του κοινού έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη του καρκίνου θυρεοειδούς, ιδιαίτερα για τα άτομα αυξημένου κινδύνου.
Βασικά σημεία της ενημέρωσης είναι:
- Η ενημέρωση για τις κλινικές εκδηλώσεις που θα πρέπει να θεωρηθούν ύποπτες για καρκίνο θυρεοειδούς (π.χ. επίμονη βραχνάδα, ψηλαφητή σκληρή μάζα στον τράχηλο, δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή κλπ.)
- Η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε πρόγραμμα περιοδικού προληπτικού ελέγχου
Τονίζεται ιδιαίτερα και η σημασία που έχει η ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε οικογένειες με γενετικά σύνδρομα συνδεόμενα με τον καρκίνο θυρεοειδούς.
Η διαχείριση των ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από ομάδα γιατρών με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς και ιδιαίτερα του καρκίνου θυρεοειδούς. Στον ομάδα αυτή συμμετέχουν:
- Ενδοκρινολόγος
- Γενετιστής – Γενετικός σύμβουλος
- Ακτινολόγος
- Κυτταρολόγος
- Χειρουργός
- Ψυχολόγος
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς