Skip to main content
search

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση (δοκιμασία διέγερσης)

 

Θυρεοσφαιρίνη – τι είναι?

Η θυρεοσφαιρίνη (Tg) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και συμμετέχει στην σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών [τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4)]. Η θυρεοσφαιρίνη παράγεται -εκτός από τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς- και από τα καρκινικά κύτταρα στον καρκίνο του θυρεοειδούς.

 

Θυρεοσφαιρίνη – ποια η χρησιμότητά της στον καρκίνο θυρεοειδούς?

Η θυρεοσφαιρίνη είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος νεοπλασματικός δείκτης στον καρκίνο θυρεοειδούς.

Η βασική της χρήση συνίσταται:

  • Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας στον καρκίνο του θυρεοειδούς
  • Στην παρακολούθηση των ασθενών μετά από την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό και πιθανόν επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο) για πιθανή υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η θυρεοσφαιρίνη ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ΔΙΑΓΝΩΣΗ του καρκίνου θυρεοειδούς (τεκμηρίωση ή απόρριψη της διάγνωσης) καθώς μπορεί να είναι αυξημένη και σε καλοήθεις παθήσεις (όπως βρογχοκήλη, νόσο Graves κλπ.). Αύξηση της θυρεοσφαιρίνης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στην εγκυμοσύνη (με επάνοδο στα φυσιολογικά μετά τον τοκετό) όπως επίσης και μετά τη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. λεβοθυροξίνη).

Αντίθετα, μείωση της θυρεοσφαιρίνης παρατηρείται στην αγενεσία του θυρεοειδούς και μετά θυρεοειδεκτομή.

Στο αρχικό διάστημα μετά από θυρεοειδεκτομή, τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης στο αίμα εξαρτώνται από δύο βασικές παραμέτρους:

  • Την ριζικότητα της επέμβασης. Με τον όρο ριζικότητα της επέμβασης περιγράφεται το εάν έχει επιτευχθεί πλήρης εκρίζωση της νόσου χωρίς να παραμείνει υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού. Αν παραμείνει υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού (είτε φυσιολογικού είτε καρκινικού) τότε τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης στο αίμα θα παραμείνουν αυξημένα και μετά την χειρουργική επέμβαση.
  • Την χορήγηση λεβοθυροξίνης. Όπως είναι γνωστό, στον καρκίνο θυρεοειδούς η λεβοθυροξίνη χορηγείται από το στόμα μετά την χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε θυρεοειδικές ορμόνες (η λεγόμενη θεραπεία υποκατάστασης) αλλά και για να προκληθεί μείωση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (η λεγόμενη θεραπεία καταστολής). Η θεραπεία καταστολής επιτυγχάνεται με την χορήγηση μεγαλύτερης δόσης λεβοθυροξίνης και ενδείκνυται στον καρκίνο θυρεοειδούς καθώς η TSH ασκεί διεγερτική δράση στα κύτταρα του θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών).

Η χορήγηση λεβοθυροξίνης (που ακολουθεί τη θυρεοειδεκτομή σαν θεραπεία υποκατάστασης ή καταστολής) είναι μία παράμετρος που μπορεί να δυσχεράνει την αξιολόγηση της σημασίας των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης στο αίμα. Έτσι η θυρεοσφαιρίνη μπορεί να είναι ψευδώς φυσιολογικά (χαμηλά) όταν τα επίπεδα της TSH είναι χαμηλά (όπως ιδιαιτέρως στη θεραπεία καταστολής).

 

Θυρεοσφαιρίνη και δοκιμασία διέγερσης

Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης μετά διέγερση μπορεί να δώσει μία πιο αξιόπιστη πληροφόρηση για την εξέλιξη του καρκίνου θυρεοειδούς και για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης υποτροπής (επανεμφάνισης του καρκίνου).

 

Θυρεοσφαιρίνη και δοκιμασία διέγερσης

Θυρεοσφαιρίνη και δοκιμασία διέγερσης

 

Η δοκιμασία διέγερσης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Α.Διακοπή χορήγησης της θυροξίνης

Η χορήγηση της θυροξίνης από το στόμα διακόπτεται για ένα διάστημα εβδομάδων (συνήθως 4 και σπανιότερα έως 6) έτσι ώστε ο ασθενής να γίνει υποθυρεοειδικός. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται αυτόματα αντιδραστική αύξηση των επιπέδων TSH στο αίμα του ασθενούς (βάσει του μηχανισμού αρνητικής παλίνδρομης αλληλορύθμισης).

Το πρόβλημα με την τακτική αυτή είναι ότι ο ασθενής εμφανίζει υποθυρεοειδισμό, με όλα τα ενίοτε ενοχλητικά ή/και βασανιστικά συμπτώματα που τον συνοδεύουν (υπνηλία, αδυναμία, καταβολή, κατάθλιψη, αύξηση σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα, βραδυψυχισμός κλπ.).

Β.Δοκιμασία διέγερσης με Thyrogen

H δοκιμασία διέγερσης στην περίπτωση αυτή γίνεται με την χορήγηση του Thyrogen, που είναι ανθρώπινη ανασυνδυασμένη TSH (rhTSH), δηλαδή συνθετική μορφή (παράγεται στο εργαστήριο) της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). H σύνδεση του Thyrogen στους υποδοχείς TSH των επιθηλιακών κυττάρων του θυρεοειδούς (τόσο των φυσιολογικών και των καρκινικών) διεγείρει την πρόσληψη ιωδίου και την βιοσύνθεση και αποδέσμευση της θυρεοσφαιρίνης (όπως και των θυρεοειδικών ορμονών).

Πως χορηγείται το Thyrogen?

Πριν την χορήγηση του Thyrogen ακολουθείται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο για διάστημα 2 εβδομάδων.

Το Thyrogen χορηγείται ενδομυϊκά για δύο διαδοχικές ημέρες.

Κάθε ημέρα χορηγείται μία δόση (συνήθως 0.9 mg).

Παράλληλα συνεχίζεται η λήψη θυροξίνης από το στόμα στη δόση που ήδη λαμβάνει ο ασθενής.

Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης γίνεται μία ημέρα μετά την χορήγηση της δεύτερης (τελευταίας) δόσης.

 

Τι πλεονέκτημα έχει η δοκιμασία διέγερσης με Thyrogen?

Αυτή η μορφή διέγερσης είναι προτιμότερη από την διέγερση της TSH που επιτυγχάνεται με την επί μακρόν διακοπή της χορήγησης θυροξίνης από το στόμα. Και αυτό γιατί στη δοκιμασία διέγερσης με Thyrogen συνεχίζεται η χορήγηση της θυροξίνης από το στόμα και έτσι ο ασθενής δεν εμφανίζει υποθυρεοειδισμό και όλες τις δυσάρεστες κλινικές εκδηλώσεις αυτού για διάστημα εβδομάδων (βλ. παραπάνω).

 

Αξιολόγηση αποτελεσμάτων δοκιμασίας διέγερσης

(Σημ. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από εργαστηρίου εις εργαστήριον)

Tg μετά από διέγερση               Ερμηνεία

< 1 ng/mL                                     Συνήθως δεν υπάρχει υπολειμματικός ή καρκινικός ιστός

1–10 ng/mL                                  Παρακολούθηση (πιθανόν παρουσία υπολειμματικού ιστού)

> 10 ng/mL                                   Ύποπτο για υπολειμματική νόσο ή υποτροπή – ενδείκνυται περαιτέρω διερεύνηση

 

Σχόλιο

Παράλληλα, για την σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα).

Εάν η Tg παραμένει μηδενική ή <1 ng/mL και τα αντισώματα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ή βαίνουν μειούμενα, η εξέλιξη της νόσου θεωρείται ικανοποιητική.

Έχει σημασία να αξιολογηθεί το πώς εξελίσσονται τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης στο αίμα στην πορεία του χρόνου. Η σταδιακή αύξηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης (π.χ. από 0,5 σε 5 ή 10 ng/mL), μπορεί να υποδηλώνει υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου θυρεοειδούς. Στις περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με τις σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα, αξονική/μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων [PET-CT], κ.λπ.)..

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση

Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση    Θυρεοσφαιρίνη μετά διέγερση

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ