Καρκίνος θυρεοειδούς – ευμεγέθης, βαθιά καταδυόμενη, εξαιρετικά όψιμη υποτροπή της νόσου: διατραχηλική αφαίρεση χωρίς στερνοτομή (με αφορμή ασθενή μας)
Παρουσίαση ασθενούς
Αιτία εισόδου
Υποτροπή θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς
Ιστορικό
Η ασθενής ηλικίας 66 ετών είχε υποβληθεί αλλαχού σε χειρουργική επέμβαση και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πριν από 30 χρόνια για διπλοεστιακό θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς με λεμφαδενικές διηθήσεις. Ακολούθησε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (2 φορές).
Παρούσα νόσος
Η ασθενής προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υποτροπής της νόσου.
Στο υπερηχογράφημα, σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, παρατηρήθηκε συμπαγής εστιακή αλλοίωση επί τα εκτός της τραχείας σε εν τω βάθει θέση και με κατάδυση, με αγγείωση στον έλεγχο με Doppler και συνολικές διαστάσεις 71 x 37 mm (στο US). Βρίσκεται επί τα εντός και οπισθίως της δεξιάς κοινής καρωτίδας και οπισθίως της ανωνύμου αρτηρίας, χωρίς ανατομική συνάφεια με την υποκλείδιο, την έσω σφαγίτιδα φλέβα και το βραχιονοκεφαλικό στέλεχος (ευρήματα στο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων [Ευγενίδειο, 19.6.2025]). Απωθεί τόσο την τραχεία όσο και τον οισοφάγο.
Χωρίς άλλα στοιχεία ενδεικτικά υποτροπής στον τράχηλο.
Η βλάβη ταυτοποιήθηκε στην FNA ως μεταστατική διήθηση – bloc λεμφαδένων από το γνωστό καρκίνο θυρεοειδούς.
Ανάλογα είναι τα απεικονιστικά ευρήματα και στις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που προσκομίζει η ασθενής, χωρίς εντούτοις στις εξετάσεις αυτές να έχει αναγνωριστεί η ακριβής φύση της βλάβης όπως αυτή τεκμηριώθηκε με την FNA – κυτταρολογική (για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε πάθηση του οισοφάγου).

Καρκίνος θυρεοειδούς – η τοπική υποτροπή στο PET-CT scan απεικονίσθηκε σαν έντονα υπερμεταβολική βλάβη (κίτρινο βέλος)

Η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς στην αξονική τομογραφία (κόκκινο βέλος). Με το κίτρινο βέλος υποδεικνύεται ο οισοφάγος

Τα ευρήματα στην αξονική τομογραφία σε χαμηλότερη τομή (κόκκινο βέλος η υποτροπή, κίτρινο βέλος ο οισοφάγος)

Τα ευρήματα σε ακόμη χαμηλότερη τομή της αξονικής τομογραφίας (κόκκινο βέλος, η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς)

Καρκίνος θυρεοειδούς – η ιδιαίτερα όψιμη υποτροπή της νόσου (κόκκινο βέλος) σε στεφανιαία διατομή (μπλε βέλος το αορτικό τόξο).
Όπως είναι εμφανές κυρίως στις εικόνες της αξονικής τομογραφίας η υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς εκτείνεται σε βάθος στην θωρακική κοιλότητα μέχρι το ύψος περίπου του διχασμού της τραχείας και σε επαφή σχεδόν με την δεξιά παρυφή του αορτικού τόξου.
Χειρουργική επέμβαση
Υποβλήθηκε σε εκτομή της τοπικής υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.
Η είσοδος στο χειρουργικό πεδίο εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού (αναμενόμενης, λόγω της προηγηθείσης επέμβασης).
Η τοπική υποτροπή ανευρίσκεται αρκετά βαθιά στον τράχηλο, τόσο κατά την προσθιοπίσθια διάμετρο (σε επαφή με την σπονδυλική στήλη), όσο και κατά τον κεφαλοουραία άξονα (κατάδυση στο μεσοθωράκιο).
Βρίσκεται πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα και την ανώνυμη αρτηρία, εκτεινόμενη σε βάθος πίσω από αυτές και προς τα δεξιά. Είναι στερεά καθηλωμένη στα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (και κυρίως στην τραχεία).
Έχει εύθρυπτη υφή με κατά τόπους κυστικές εκφυλίσεις. Κατά διαστήματα, στη διάρκεια των ιδιαίτερα εργωδών χειρισμών για την κινητοποίησή της παρατηρείται εκροή υγρού.
Δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από επι μέρους λεμφαδένες μεταξύ των οποίων πορεύεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.
Λόγω της λίαν εν τω βάθει θέσης της τοπικής υποτροπής, της εύθρυπτης υφής της και της εξαιρετικά δυσχερούς αποκόλλησης από τους γύρω ιστούς και την τραχεία, η κινητοποίηση και η εκτομή της βλάβης εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία.
Ιδιαίτερη δυσκολία υπήρξε στην κινητοποίηση του καταδυόμενου μέρους της βλάβης και στην αποκόλλησή της από την τραχεία. Δεν παρέμεινε μακροσκοπικά ορατή νόσος στο χειρουργικό πεδίο, σημειώνεται εντούτοις η εύθρυπτη υφή της βλάβης.
Λόγω της μακροσκοπικής αυτής εικόνας το παρασκεύασμα εστάλη για ταχεία βιοψία καθώς υπήρξε υποψία για αναπλαστικό καρκίνωμα (λόγω της λίαν ισχυρής πρόσφυσης της βλάβης στους γύρω ιστούς). Η απάντηση της ταχεία βιοψίας ήταν ότι επρόκειτο για θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς.
Λόγω της δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία η επιφάνεια πρόσφυσης της βλάβης επι της τραχεία καυτηριάσθηκε με την διαθερμία (σε λειτουργία spray). Το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο πορεύεται ελισσόμενο επί του bloc των λεμφαδένων και στην τελική του μοίρα μεταξύ αυτών.
Αιμόσταση – πλύσεις – τοποθέτηση παροχέτευσης κενού (Redon) – σύγκλειση τομής με πλαστική ενδοδερμική ραφή.
Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία και τις ιδιαιτερότητες που περιγράφηκαν παραπάνω.
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.
Σχόλιο
Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε έχει ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:
Πρώτον, για την εξαιρετικά όψιμη υποτροπή του καρκίνου (μετά από 30 χρόνια από την αρχική επέμβαση).
Δεύτερον, για τις ιδιαίτερα σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν λόγω μεγέθους και θέσης της υποτροπής αλλά και λόγω της λίαν δυσχερούς αποκόλλησης της βλάβης από τους γύρω ιστούς.
Και τρίτον, λόγω της διατραχηλικής αφαίρεσης της βλάβης, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει στερνοτομή.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς
καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς καρκίνος θυρεοειδούς