Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή σε ασθενή μας με ευμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη & όγκο θύμου αδένα-ταυτόχρονη ολική θυρεοειδεκτομή & ολική θυμεκτομή

Θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή σε ασθενή μας με ευμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη & όγκο θύμου αδένα-ταυτόχρονη ολική θυρεοειδεκτομή & ολική θυμεκτομή. Ο ασθενής, ετών 65, προσήλθε για ταυτόχρονη (στον ίδιο χρόνο) χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυομένης βρογχοκήλης και όγκου θύμου.

 

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

Στο υπερηχογράφημα τραχήλου διόγκωση του αριστερού λοβού λόγω της παρουσίας πολλαπλών όζων που συρρέουν. Οι όζοι είναι ισοηχογενείς με μικροκυστική εκφύλιση. Η εικόνα είναι συμβατή με πολυοζώδη καταδυόμενη βρογχοκήλη. Το σύμπλεγμα των όζων έχει μεγίστη διάμετρο 53.2 mm χωρίς εντούτοις να μπορεί υπερηχογραφικά να μετρηθεί η συνολική διάμετρός του λόγω κατάδυσης πίσω από το στέρνο-αριστερή κλείδα (καταδυόμενη βρογχοκήλη). Στον δεξιό λοβό απεικονίζονται μικροί όζοι διαμέτρου έως 10 mm με καλοήθεις ηχομορφολογικούς χαρακτήρες. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Αξονική τομογραφία

Στην αξονική τομογραφία θώρακα απεικονίσθηκε η καταδυόμενη βρογχοκήλη (αριστερά) με πιεστικά φαινόμενα επί της τραχείας (παρεκτόπιση προς τα δεξιά).
Απεικονίζεται επίσης σε χαμηλότερες τομές στο πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο αριστερά πολυλοβωτός συμπαγής και ελαφρά ανομοιογενής όγκος μεγίστης διαμέτρου 3 cm που προέρχεται από τον θύμο αδένα.

Λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις

Ο υπόλοιπος προεγχειρητικός έλεγχος ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα
Ο ασθενής ήταν ευθυρεοειδικός.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω κάθετης μέσης τραχηλικής τομής. Η τομή επεκτείνεται προς τα κάτω κατά μήκος της μέσης γραμμής επί της λαβής του στέρνου σε μήκος περίπου 5 cm. Η τομή αυτή προτιμήθηκε σε σχέση με την εναλλακτική τύπου Τ, καθώς προσφέρει βελτιωμένη προσπέλαση στο ανώτερο μεσοθωράκιο, επιτρέποντας παράλληλα και την ταυτόχρονη εκτέλεση της θυρεοειδεκτομής.

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου (βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη ιδίως του αριστερού λοβού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο).
Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή μέσω της ενιαίας αυτής τομής. Στη συνέχεια ακολουθεί ολική θυμεκτομή. Ο όγκος του θύμου βρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση και η αφαίρεσή του γίνεται με σχετική δυσκολία. Στην περιοχή του όγκου του θύμου τοποθετούνται μεταλλικά clips για σήμανση της περιοχής.

Ακολουθεί αιμόσταση, πλύσεις, τοποθέτηση παροχέτευσης στο πεδίο της θυρεοειδεκτομής και άλλης μίας παροχέτευσης στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.
χειρουργικό τραύμα συγκλείεται κατά την ανατομική τάξη.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.
Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή.
Ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 2η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Θυρεοειδής αδένας: εικόνα οζώδους κολλοειδούς βρογχοκήλης.
Θύμος: Θύμωμα (πρωτοπαθής όγκος του θύμου), με ποικίλη μορφολογική έκφραση (τύπου Β1, Β2 κυρίως, Β3 και εστίες μεταπλαστικού τύπου). Αναγνωρίζονται επίσης θέσεις με αδενοκυστικούς σχηματισμούς. Το νεόπλασμα διηθεί την κάψα, χωρίς ωστόσο να την διασπά. Αναμένονται τα αποτελέσματα του ανοσοϊστοχημικού ελέγχου για την ακριβή και οριστική ταξινόμηση του νεοπλάσματος.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αξονική τομογραφία τραχήλου. Απεικονίζεται η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς, που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Παρατηρείται απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά.

ΕΙΚΟΝΑ 2

Αξονική τομογραφία θώρακα. Παρατηρείται όγκος προερχόμενος από τον θύμο αδένα, σε μικρή απόσταση από το περικάρδιο

ΕΙΚΟΝΑ 3

Η μέση τομή που χρησιμοποιήθηκε στον ασθενή μας για την ταυτόχρονη ολική θυρεοειδεκτομή – ολική θυρεοειδεκτομή. Η τομή αυτή προτιμήθηκε από την εναλλακτική εν είδει Τ τομή, καθώς προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στο ανώτερο μεσοθωράκιο.

ΕΙΚΟΝΑ 4

Η εικόνα μετά την μερική διάνοιξη της μέσης τομής. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η στερνική εντομή – λαβή του στέρνου.

ΕΙΚΟΝΑ 5

Εικόνα μετά την mini-στερνοτομή. Διακρίνεται ο καταδυόμενος αριστερός λοβός του θυρεοειδούς (καταδυόμενη βρογχοκήλη)

ΕΙΚΟΝΑ 6

Το παρασκεύασμα της ολικής θυρεοειδεκτομής. Παρατηρείστε την πολύ μεγάλου βαθμού διόγκωση του καταδυόμενου αριστερού λοβού του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τον σχεδόν φυσιολογικό δεξιό λοβό (καταδυόμενη βρογχοκήλη). Οι κίτρινες κουκίδες αντιστοιχούν στα cm του χάρακα που βρίσκεται κάτω από το παρασκεύασμα.

ΕΙΚΟΝΑ 7

Παρασκεύασμα ολικής θυμεκτομής. Κάτω αριστερά βρίσκεται ο όγκος (θύμωμα)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή θυρεοειδεκτομή με στερνοτομή

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ