Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – μία εξαιρετικά ‘καλοήθης’ μορφή νεοπλάσματος

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί– μία εξαιρετικά καλοήθης παραλλαγή (NIFTP).- Ο ασθενής (παιδί, ηλικίας 12 ετών) προσήλθε με διάγνωση «θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Απεικονίσθηκε στη μεσότητα του δεξιού λοβού όζος με ύποπτη ηχομορφολογία μεγίστης διαμέτρου 15.5 mm. Χωρίς άλλα ευρήματα από το υπόλοιπο θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Ultrasound-guided Fine-Needle Aspiration)

Ελήφθη υλικό με την FNA του όζου. Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού αυτού έδειξε ευρήματα που συνηγορούν με τη διάγνωση ‘θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς’.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Πριν την επέμβαση και λόγω της διάγνωσης (καρκίνος θυρεοειδούς) ζητήθηκε χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου. Η χαρτογράφηση σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής (παιδί) υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Επισημαίνεται η ικανού βαθμού δυσκολία στην αποκόλληση του αδένα από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα?). Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση/αναισθησία έγινε καλά ανεκτή από το παιδί.

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Το παιδί εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική διάγνωση

Μη διηθητικό θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς με κυτταρικά χαρακτηριστικά θηλώδους τύπου (NIFTP).

Σχόλιο

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι σπανιότεροι στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Παρά ταύτα, είναι περισσότερο πιθανό να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση των υπερηχογραφικών ευρημάτων και συνήθως παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (FNA).

To μη διηθητικό θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς με κυτταρικά χαρακτηριστικά θηλώδους τύπου (NIFTP) αποτελεί ένα νεόπλασμα με εξαιρετικά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά. Ο όρος ‘καρκίνος’ δεν χρησιμοποιείται για την περιγραφή αυτού του όγκου. Αντί τούτου χρησιμοποιείται ο όρος «νεόπλασμα». Και αυτό ακριβώς για να τονιστεί η ιδιαίτερα καλοήθης βιολογική του συμπεριφορά. Δεν δίνει μεταστάσεις και σχεδόν πάντα δεν χρειάζεται επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Η ολική θυρεοειδεκτομή επιτυγχάνει πρακτικά πάντα την ίαση του NIFTP. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση του NIFTP. Θα πρέπει εντούτοις να αξιολογούνται τα δεδομένα της χαρτογράφησης των λεμφαδένων τραχήλου. Και αυτό γιατί η διάγνωση του NIFTP τίθεται με βάση την ιστολογική εξέταση μετά την επέμβαση (θυρεοειδεκτομή). Επομένως, πριν την θυρεοειδεκτομή δεν είναι γνωστό με ακρίβεια αν πρόκειται για θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς ή για NIFTP. Και αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του ασθενούς μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ