Skip to main content
search

Εισαγωγή

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Μία πολύ συχνή ενδοκρινοπάθεια που προσβάλλει ασθενείς σε κάθε  ηλικία. Συχνά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Πώς τίθεται η διάγνωση? Ποια είναι η θεραπεία?

Διάγνωση

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Συχνά συνυπάρχει βρογχοκήλη (διόγκωση θυρεοειδούς). Στον εργαστηριακό έλεγχο παρατηρούνται τα ευρήματα του υποθυρεοειδισμού, δηλαδή αυξημένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (ελεύθερης θυροξίνης, Free T4). Συνυπάρχει αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ).

Σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να σε πρώιμα στάδια. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άτομα με γνωστό οικογενειακό ιστορικό παθήσεων θυρεοειδούς. Τα άτομα αυτά υποβάλλονται συχνά σε έλεγχο πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή, τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ) μπορεί να είναι αυξημένα, συχνά όμως δεν έχει προλάβει να εμφανιστούν τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Μπορεί ακόμη και εργαστηριακά να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών, ενδεικτικές υποθυρεοειδισμού, πέραν μιας ήπιας αύξησης της TSH.

 

Θεραπεία

H θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto διαφέρει στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα που παρουσιάζει.

Όταν είναι μεν αυξημένα τα επίπεδα αντι-ΤΡΟ, αλλά με φυσιολογικές τιμές θυρεοειδικών ορμονών (φυσιολογική TSH και ελεύθερη θυροξίνη [free T4]), δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία.

Σε ασθενείς με ήπιο υποθυρεοειδισμό (ελαφρά αύξηση των επιπέδων TSH) είναι πιθανό να μην χρειαστεί επίσης κάποια θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση και επανάληψη του ελέγχου μετά από 3 – 6 μήνες.

Σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό (αυξημένη TSH και χαμηλή ελεύθερη θυροξίνη) ενδείκνυται η χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης. Η θεραπεία υποκατάστασης συνίσταται στη χορήγηση συνθετικής λεβοθυροξίνης από το στόμα. Η δόση εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.

Χειρουργική επέμβαση από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα χρειαστεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν υπάρχει υποψία για καρκίνο (που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποιον όζο που αναπτύσσεται συχνά επί εδάφους θυρεοειδίτιδας Hashimoto)
  • Όταν η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνοδεύεται από σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από πίεση των παρακειμένων οργάνων (συνηθέστατα της τραχείας)
  • Όταν η διόγκωση του θυρεοειδούς (σε θυρεοειδίτιδα Hashimoto) δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον/στην ασθενή

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ