Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και μαστού – υπάρχει κάποια σχέση?

καρκίνος θυρεοειδούς και μαστού είναι συνηθισμένες μορφές καρκίνου, που παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Οι καρκίνοι αυτοί μπορεί να εμφανιστούν και οι δύο στην γυναίκα με χρονική απόσταση, είτε μικρή είτε μεγάλη (συνήθως με χρονική διαφορά, «μετάχρονοι» καρκίνοι). Οι γυναίκες με καρκίνο θυρεοειδούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού και αντίστροφα, πράγμα που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία κοινή αιτιοπαθογενετική οδός.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Οι γυναίκες που επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς. Μάλιστα ο κάπως περισσότερο επιθετικός θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού σε σχέση με τον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς που έχει καλοηθέστερη βιολογική συμπεριφορά. Έχει αναφερθεί ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού είναι διπλάσια σε σχέση με τον γενικό γυναικείο πληθυσμό. Αντίστοιχα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς είναι 67 % μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό γυναικείο πληθυσμό.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι μετάχρονοι αυτοί καρκίνοι παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έτσι έχει παρατηρηθεί ότι οι μετάχρονοι καρκίνοι του μαστού σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς είναι πιο συχνά ορμονοευαίσθητοι σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού στον πληθυσμό της ομάδας ελέγχου (γενικός γυναικείος πληθυσμός). Αντίστοιχα, οι μετάχρονοι καρκίνοι θυρεοειδούς σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού είναι γενικά μικρότερου μεγέθους, αλλά πιο συχνά περισσότερου επιθετικού ιστολογικού υπότυπου.

Αντίστοιχα δεδομένα υπάρχουν και για τους άνδρες, στους οποίους μάλιστα ο κίνδυνος μετάχρονης ανάπτυξης είναι ακόμη μεγαλύτερος σε σχέση με τις γυναίκες (ο καρκίνος μαστού είναι αρκετά σπανιότερος στους άνδρες). Έχει αναφερθεί ότι οι άνδρες με ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς διατρέχουν 29 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Επίσης, οι άνδρες με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου μαστού διατρέχουν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς.

Πιθανοί κοινοί αιτιοπαθολογικοί μηχανισμοί είναι οι γενετικοί παράγοντες (κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις γονιδίων), η ακτινοβολία, η παχυσαρκία κλπ.

Όλα τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα χρειάζονται επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες, όπως επίσης διερεύνηση χρειάζεται για την ανακάλυψη τυχόν κοινών παθογενετικών μηχανισμών, που θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν και στόχους μιας στοχευμένης θεραπευτικής προσέγγισης.

Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2019 (Vol 28, Issue 4, pp 643 – 649)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καρκίνος θυρεοειδούς και μαστού

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ