Skip to main content
search

Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός) – με αφορμή ασθενή μας

Αιτία εισόδου

Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός) – με αφορμή ασθενή μας. Ο ασθενής ετών 49 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς.

 

Προεγχειρητικός έλεγχος

Στο υπερηχογράφημα  απεικονίσθηκε στο αριστερό λοβό όζος μεγίστης διαμέτρου 12.7 mm με άτυπους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες.

Ταυτοποιήθηκε ως Bethesda III στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

Συνυπάρχουν σε αμφότερους τους λοβούς πολλαπλοί διάσπαρτοι όζοι διαμέτρου έως 8.8 mm.

Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικούς λεμφαδένες.

Στο υπερηχογράφημα  σημειώνεται η παρουσία έκτοπου θυρεοειδούς (θυρεοειδικού ιστού), κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού και σε απόσταση 20 mm από αυτόν, με διαστάσεις 15.5 x 9.1 mm. O έκτοπος αυτός θυρεοειδής έχει την ηχοδομή του φυσιολογικού θυρεοειδικού παρεγχύματος, δεν πρόκειται δηλαδή για εξωφυτικό όζο θυρεοειδούς.

Επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα) μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η αποκόλληση των δύο λοβών από την τραχεία εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα?).

Κατά την επέμβαση συναφαιρείται ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός που περιγράφεται στο υπερηχογράφημα και που – στη διάρκεια της επέμβασης – εντοπίζεται στο ύψος της αριστερής στερνοκλειδικής άρθρωσης. Συναφαιρείται επίσης ο παρακείμενος ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα, εντός του οποίους δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Η παρουσία έκτοπου θυρεοειδούς (θυρεοειδικού ιστού) είναι μία πιθανότητα, που έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία για τις επεμβάσεις θυρεοειδούς. Και αυτό γιατί όταν πρόκειται να γίνει ολική θυρεοειδεκτομή δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί ο θυρεοειδής αδένας που βρίσκεται στην κανονική του θέση, αλλά και ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός.

Διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μελλοντικά για τον ασθενή για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να χρειαστεί νέα χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής έτσι μπορεί να ταλαιπωρηθεί και να επιβαρυνθεί ψυχολογικά και οικονομικά.
Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς τόσο με κακοήθεις παθήσεις (καρκίνο θυρεοειδούς) όσο και με καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς (όπως για παράδειγμα υπερθυρεοειδισμό).

Σημαντική είναι η συμβολή του ακτινολόγου που καλείται να αναγνωρίσει τον έκτοπο θυρεοειδικό ιστό και να τον περιγράψει (θέση, διαστάσεις κλπ.). Ο χειρουργός επίσης θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στη χειρουργική θυρεοειδούς (να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς), έτσι ώστε να είναι σε θέση να αφαιρέσει τον έκτοπο θυρεοειδικό ιστό ακόμη και αν αυτός βρίσκεται σε ‘δύσκολες’ ανατομικά θέσεις.

 

ΕΙΚΟΝΑ 1

Υπερηχογράφημα – απεικονίζεται ο Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός)

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Αριστερά-ο Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός) πριν την κινητοποίησή του (μπλε βέλος) – ο δεξιός λοβός έχει ήδη κινητοποιηθεί (κίτρινο βέλος)

Δεξιά – ο Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός) μετά την κινητοποίησή του (μπλέ βέλος). Ο δεξιός λοβός σε θέση ανάσπασης (κίτρινο βέλος)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός)

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Έκτοπος θυρεοειδής (θυρεοειδικός ιστός)[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7402″][dt_fancy_image image_id=”7410″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ