Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς έκτοπο, σε βαθιά θέση στον τράχηλο – με αφορμή ασθενή μας

Εισαγωγή

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μία πάθηση των παραθυρεοειδών που σήμερα διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά. Οφείλεται συνηθέστερα σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς. Σε κάποιες περιπτώσεις το αδένωμα μπορεί να βρίσκεται σε έκτοπη θέση, καθιστώντας δυνητικά δυσχερή την αντιμετώπιση του ασθενούς.

Παρουσιάζεται ασθενής με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, που οφείλονταν σε έκτοπο αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς, που βρισκόταν σε βαθιά θέση στον τράχηλο.

 

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής, ετών 64, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με τεχνήτιο 99m sestamibi  παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη και εκλεκτική κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού, σε εν τω βάθει θέση (σε βάθος 32 mm από το δέρμα), στο ύψος του διχασμού της ανωνύμου αρτηρίας, μόρφωμα με διαστάσεις 25,7 χ  11,3 mm με υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς.

 

Υπερηχογραφικά Ευρήματα (Σχηματικά Και Εικόνα Στο Υπερηχογράφημα)

Υπερηχογραφικά ευρήματα (σχηματικά και εικόνα στο υπερηχογράφημα)

 

Για τον ακριβέστερο εντοπισμό και την επιβεβαίωση της ακριβούς θέσης του αδενώματος η ασθενής υποβλήθηκε σε τετραδιάστατη αξονική τομογραφία(4D-CT) τραχήλου-μεσοθωρακίου στην οποία απεικονίστηκε στο ύψος της θωρακικής εισόδου δεξιά του οισοφάγου σε εν τω βάθει θέση μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 29 x 14 x 7 mm με χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς.

 

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς (Έκτοπο), Κόκκινο Βέλος, Ευρήματα Στην 4D-Ct

Αδένωμα παραθυρεοειδούς (έκτοπο), κόκκινο βέλος, ευρήματα στην 4D-CT

 

 

Ευρήματα Στην 4D-Ct (Σε Άλλη Διατομή, Το Κόκκινο Βέλος Δείχνει Το Αδένωμα)

Ευρήματα στην 4D-CT (σε άλλη διατομή, το κόκκινο βέλος δείχνει το αδένωμα)

 

 

Ευρήματα Στην 4D-Ct Σε Εγκάρσια Διατομή (Κόκκινο Βέλος Δείχνει Το Αδένωμα)

Ευρήματα στην 4D-CT σε εγκάρσια διατομή (κόκκινο βέλος δείχνει το αδένωμα)

 

Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.

 

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία καθώς η ανεύρεση του αδενώματος έγινε με μεγάλη δυσκολία, παρά τον προεγχειρητικό του εντοπισμό, αφού αυτό βρίσκονταν σε αρκετά εν τω βάθει θέση, έμπροσθεν της προσπονδυλικής περιτονίας, παρά τον οισοφάγο και πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα. Λόγω ακριβώς της αρκετά εν τω βάθει θέσης του έκτοπου αδενώματος, η κινητοποίηση / παρασκευή του έγινε με πολύ μεγάλου βαθμού δυσκολία.

 

Το Αδένωμα Μετά Την Κινητοποίησή Του Από Την Εν Τω Βάθει Θέση Του Είναι Πλέον Ορατό (Κίτρινο Βέλος) Και Βρίσκεται Πίσω Από Τη Έκφυση Της Κοινής Καρωτίδας (Διακεκομένο Μπλε Βέλος)

Το αδένωμα μετά την κινητοποίησή του από την εν τω βάθει θέση του είναι πλέον ορατό (κίτρινο βέλος) και βρίσκεται πίσω από τη έκφυση της κοινής καρωτίδας (διακεκομένο μπλε βέλος)

 

Τελική Φάση Της Επέμβασης - Το Αδένωμα Είναι Πλέον Έτοιμο Να Αφαιρεθεί Μετά Την Πλήρη Κινητοποίηση Και Παρασκευή Του

Τελική φάση της επέμβασης – το αδένωμα είναι πλέον έτοιμο να αφαιρεθεί μετά την πλήρη κινητοποίηση και παρασκευή του

 

Μετά την εκτομή του, το αδένωμα στάλθηκε για ταχεία βιοψία που επιβεβαίωσε τη διάγνωση.

Ακολούθησε διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: PTH = 183 pg/ml πριν και ΡΤΗ = 26 pg/ml, μετά την εκτομή του αδενώματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρήθηκε επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

PTH το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης = 10 pg/ml.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η χειρουργική αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού δεν είναι πάντα εύκολη. Αν και σήμερα ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, με τις οποίες είναι εφικτός ο ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός, η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί με σημαντική τεχνική δυσκολία.

Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως όταν πρόκειται για έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς, που μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες θέσεις, καθιστώντας δυσχερή την ανεύρεσή του στη διάρκεια της επέμβασης και την κινητοποίηση / παρασκευή και εκτομή του.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού θα πρέπει να επιχειρείται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και τεκμηριωμένη εμπειρία στις επεμβάσεις παραθυρεοειδούς. Ο εξειδικευμένος χειρουργός παραθυρεοειδούς είναι σε θέση:

  • Να υποβάλλει τον ασθενή στον ενδεικνυόμενο προεγχειρητικό έλεγχο
  • Να καθορίσει την ένδειξη χειρουργικής επέμβασης
  • Να επιλέξει την σωστή χειρουργική επέμβαση
  • Να εκτελέσει την επέμβαση με τεχνικά άρτιο τρόπο, διασφαλίζοντας την οριστική ίαση του ασθενούς, με μία συντομότατη νοσηλεία (διάρκειας λίγων ωρών)
  • Να αναλάβει την αντιμετώπιση ακόμη και δύσκολών / επιπλεγμένων περιστατικών, όπως επιμένοντος / υποτροπιάζοντος υπερπαραθυρεοειδισμού κλπ.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Παραθυρεοειδεκτομή

Ο όρος «παραθυρεοειδεκτομή» περιγράφει την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων.

Παραθυρεοειδεκτομή γίνεται για την χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι πρωτοπαθής, εμφανίζεται δηλαδή σαν αποτέλεσμα νόσου ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων. Σπανιότερα, ο υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί λόγω μιας άλλης προϋπάρχουσας πάθησης, οπότε χαρακτηρίζεται σαν δευτεροπαθής/τριτοπαθής. Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η συνηθέστερη αιτία δευτεροπαθούς/τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Η παραθυρεοειδεκτομή διαφέρει ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζεται και ανάλογα με την έκτασή της.

 

 

Παραθυρεοειδεκτομή – Πρακτικές πληροφορίες

  • Πριν την επέμβαση προηγείται ο προεγχειρητικός έλεγχος, μέρος του οποίου είναι ο εντοπισμός του υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού με την σύγχρονη απεικόνιση (βλ. παραπάνω).
  • Η παραθυρεοειδεκτομή έχει διάρκεια από 30 μέχρι 60 λεπτά στις συνήθεις περιπτώσεις, μπορεί όμως να παραταθεί αν δεν είναι εύκολη η ανεύρεση στη διάρκεια της επέμβασης του παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού.
  • Η σύγκλειση της τομής γίνεται με πλαστική ενδοδερμική ραφή με ένα πολύ λεπτό απορροφήσιμο ράμμα, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται καμία φροντίδα από τον ασθενή μετά το εξιτήριο. Το ράμμα δεν χρειάζεται να κοπεί καθώς είναι εσωτερικό και απορροφήσιμο. Ο ασθενής αφαιρεί μόνος του 4 – 5 ημέρες μετά την επέμβαση τις αυτοκόλλητες λεπτές κολλητικές ταινίες που καλύπτουν την τομή. Από εκεί και πέρα επιτρέπεται το μπάνιο στο σπίτι και στη θάλασσα.
  • Ο πόνος μετεγχειρητικά είναι εξαιρετικά ήπιος (αν χρειαστεί αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη [Depon]).
  • Ο ασθενής επανέρχεται πρακτικά άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας εντούτοις για 3 – 4 ημέρες τις βαριές δουλείες και την έντονη σωματική καταπόνηση.
  • Με την παραθυρεοειδεκτομή επιτυγχάνεται άμεση και οριστική λύση του προβλήματος του υπερπαραθυρεοειδισμού. Προϋπόθεση είναι η επιλογή της σωστής επέμβασης και η εκτέλεσή της με τεχνικά άρτιο τρόπο και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Η εξειδίκευση του χειρουργού στις επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών είναι μία σημαντική παράμετρος για την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση της παραθυρεοειδεκτομής.

Αδένωμα παραθυρεοειδούς  Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς  Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ