Skip to main content
search

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς – τι είναι η πρωτεΐνη BRAF;

Η πρωτεΐνη BRAF ανήκει σε μία πρωτεϊνική οικογένεια (κινάσες) που εμπλέκονται σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως:

 • Ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός
 • Η κυτταρική διαφοροποίηση
 • Η ανάπτυξη των κυττάρων
 • Η επιβίωση των κυττάρων

Κάποιες μεταλλάξεις του γονιδίου BRAF (που ‘κωδικοποιεί’ την πρωτεΐνη BRAF) μπορεί να προκαλέσουν το ‘κλείδωμά’ της σε μία ‘ενεργή’ κατάσταση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Σαν αποτέλεσμα, οι βασικές αυτές κυτταρικές λειτουργίες (ανάπτυξη/πολλαπλασιασμός) μπορεί να μην μπορεί να ελέγχονται πλέον από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Οι μεταλλάξεις αυτές θεωρούνται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, μεταξύ αυτών και του καρκίνου θυρεοειδούς.

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς – τι είναι η BRAFV600E μετάλλαξη; Ποια η σημασία της στην πράξη;

Η BRAFV600E μετάλλαξη είναι η συνηθέστερη (90%) μετάλλαξη του BRAF γονιδίου στο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (ανιχνεύεται στο 50 % των ασθενών). Η μετάλλαξη αυτή παίζει βασικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αποδιαφοροποίησή τους (και οι δύο αυτές μεταβολές έχουν κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξη του καρκίνου θυρεοειδούς). Η BRAF V600E μετάλλαξη έχει συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με δυσμενείς προγνωστικούς παράγοντες, όπως:

 • Επιθετικούς ιστολογικούς υπότυπους
 • Αυξημένη πιθανότητα τοπικής υποτροπής
 • Μεγαλύτερη συχνότητα μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου
 • Μεγαλύτερη συχνότητα εξωθυρεοειδικής επέκτασης
 • Μεγαλύτερη συχνότητα πολυεστιακού καρκίνου
 • Ελαττωμένη καθήλωση/πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς – BRAFV600E και κλινική πράξη

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η BRAF V600E μετάλλαξη θα είχε ενδιαφέρον στην κλινική πράξη, όπως για παράδειγμα:

 • Για την περισσότερο εντατική μεταθεραπευτική παρακολούθηση (follow-up) των ασθενών
 • Για την επιλογή περισσότερο επιθετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης (π.χ. χορήγηση
  επικουρικής θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο ακόμη και σε ασθενείς στους οποίους δεν θα
  χορηγούνταν με βάση τα λοιπά κριτήρια)
 • Για τη χορήγηση στοχευμένης θεραπείας με ειδικούς θεραπευτικούς παράγοντες (ειδικούς
  BRAF V600E αναστολείς)
 • Για την εκτίμηση της πρόγνωσης

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς – BRAFV600E και ανίχνευση

Η ανίχνευση της BRAFV600E μετάλλαξης μπορεί να γίνει:

 • Με μοριακό έλεγχο (PCR)
 • Ανοσοϊστοχημικά

Η κλινική χρησιμότητα εντούτοις της BRAFV600E μετάλλαξης συνεχίζει να είναι αμφιλεγόμενη. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος για BRAF V600E μετάλλαξη δεν εφαρμόζεται σαν τακτική ρουτίνας για τον σχεδιασμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης και την αξιολόγηση της προγνώσεως για το Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (ΑΤΑ) / Καρκίνος θυρεοειδούς.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καρκίνος θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 6

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ