Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί: με αφορμή ασθενή μας
Εισαγωγή
Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί: με αφορμή ασθενή μας.-Ο ασθενής, ετών 13, προσήλθε με διάγνωση θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς για χειρουργική αντιμετώπιση. Δεν αναφέρεται σχετικό οικογενειακό ιστορικό.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Περιεχόμενα
- 1 Υπερηχογράφημα – χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου
- 2 Παρακέντηση με λεπτή βελόνη – κυτταρολογική εξέταση (Fine-Needle Aspiration Cytology [FNAC])
- 3 Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) πλάγιου τραχηλικού λεμφαδένα
- 4 Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 1
- 5 Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 2
- 6 Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 3
- 7 Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – νοσηρότητα
Υπερηχογράφημα – χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου
Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς. Παρατηρείται υβώδες αποστρογγυλωμένο περίγραμμα και ανομοιογένεια της ηχοδομής του θυρεοειδικού παρεγχύματος.
Στην μεσότητα του αριστερού λοβού υπάρχει όζος θυρεοειδούς με μικροαποτιτανώσεις και αποδιοργανωμένη αιμάτωση, διαμέτρου 6 mm. Ανάλογης μορφολογίας αλλοίωση υπάρχει στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού, διαμέτρου 5.3 mm. Παρομοίως και ατον άνω πόλο του δεξιού λοβού διαμέτρου 5.5 mm. Υπάρχουν λίγες στικτές αποτιτανώσεις διάχυτα.
Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων ανέδειξε τη παρουσία αρκετών διογκωμένων επιχώριων λεμφαδένων. Αυτοί εντοπίζονται στο κεντρικό διαμέρισμα και κυρίως παρά τους κάτω πόλους των δύο λοβών. Οι λεμφαδένες αυτοί δεν θεωρούνται παθολογικοί. Στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα παρατηρούνται δύο ατρακτοειδείς λεμφαδένες. Ο μεγαλύτερος έχει μεγίστη διάμετρο 13 mm, με περιφερικές στικτές αποτιτανώσεις ύποπτες για μικροδιηθήσεις.
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη – κυτταρολογική εξέταση (Fine-Needle Aspiration Cytology [FNAC])
Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου διαμέτρου 6 mm του αριστερού λοβού έδειξε κυτταρολογικά ευρήματα συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (Bethesda VI). Παρατηρούνται επίσης αλλοιώσεις χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας.
Προεγχειρητική αξιολόγηση
Πριν την χειρουργική επέμβαση έγινε λεπτομερής συζήτηση για το θέμα των δύο πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων που επισημαίνονται στην χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σαν ύποπτοι για μικροδιήθηση. Συστήθηκε η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) με κυτταρολογική εξέταση του υλικού παρακέντησης ΚΑΙ μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης στο έκπλυμα του υλικού της παρακέντησης.Με τον τρόπο αυτό θα μποσούσε προεγχειρητικά να τεκμηριωθεί η ύπαρξη μεταστατικής διήθησής τους (αν υπάρχει).
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) πλάγιου τραχηλικού λεμφαδένα
Και ο δεύτερος – επίσης έμπειρος– ακτινολόγος περιγράφει τον λεμφαδένα που παρακεντήθηκε σαν υποηχογενή, συμπαγή, με σαφή όρια και ομαλή παρυφή.
Επισημαίνει ΟΜΩΣ εντός αυτού την παρουσία στικτών ηχοανακλάσεων, εύρημα που θεωρείται ενδεικτικό μικρομεταστατικής νόσου.
Κυτταρολογική εξέταση
Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού παρακέντησης ενός εκ των δύο ύποπτων τραχηλικών λεμφαδένων ήταν αρνητική για κακοήθεια.
Επίπεδα θυρεοσφαιρίνης
Τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης στο έκπλυμα του υλικού παρακέντησης ήταν 1.4 ng/ml.
Χειρουργική επέμβαση
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και μετά από συζήτηση όλων των πιθανών θεραπευτικών επιλογών, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση έγινε μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής, υπό γενική αναισθησία.
Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Η αποκόλληση των λοβών από την τραχεία γίνεται με αρκετή δυσκολία, προφανώς λόγω της συνυπάρχουσας χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας (βλ. παραπάνω, κυτταρολογική).
Ακολουθεί η αφαίρεση των διογκωμένων λεμφαδένων από το κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου). Υπενθυμίζεται ότι στην χαρτογράφηση λεμφαδένων δεν χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί (βλ. παραπάνω).
Στη συνέχεια, μέσω της ίδιας τομής και χωρίς να γίνει επέκταση αυτής ανευρίσκονται οι δύο λεμφαδένες που περιγράφονται στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα (επίπεδο ΙΙΙ). Οι λεμφαδένες αυτοί αφαιρούνται με τον παρακείμενο κυτταρολιπώδη ιστό (εκλεκτικός [compartment-oriented] λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδου ΙΙΙ-ανώτερου IV).
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.
Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση
Ιστολογικά αναδεικνύεται στον αριστερό λοβό εστία θηλώδους καρκινώματος μεγαλύτερης διαμέτρου 8 mm. Το καρκίνωμα έχει θηλώδες πρότυπο ανάπτυξης και παρουσία ογκοκυτταρικών χαρακτηριστικών στη μεγαλύτερη του έκταση. Το νεόπλασμα διηθεί την κάψα του θυρεοειδούς και την διασπά. Ωστόσο δεν επεκτείνεται στο χειρουργικό όριο εκτομής. Συνυπάρχουν αλλοιώσεις χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας.
Στο παρασκεύασμα του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού ανευρίσκονται συνολικά 21 λεμφαδένες, διαμέτρου από 3 έως 11 mm. Σε τρεις από αυτούς παρατηρούνται μικρομεταστάσεις (< 2 mm). Οι υπόλοιποι λεμφαδένες παρουσιάζουν αλλοιώσεις αντιδραστικής υπερπλασίας.
Όλοι (n=6) οι πλάγιοι τραχηλικοί λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν ήταν χωρίς μεταστατική διήθηση.
Σχόλια
Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 1
Η πρώτη ιδιαιτερότητα στην περίπτωση του παιδιού που παρουσιάσθηκε ήταν η υπόνοια – βάσει των απεικονιστικών χαρακτήρων – για μεταστατική διήθηση των πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων που περιγράφονται στο υπερηχογράφημα. Η παρουσία μετάστασης στους λεμφαδένες αυτούς δεν επιβεβαιώθηκε κατηγορηματικά με την παρακέντησή τους με λεπτή βελόνη (FNA) . Η υπόνοια αυτή υπήρξε στις περιγραφές δύο έμπειρων στην απεικόνιση του τραχήλου ακτινολόγων. Το αρνητικό αποτέλεσμα της FNA εντούτοις δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μικροδιήθησής τους από την νόσο.
Για το θέμα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση με τους γονείς του παιδιού για τις διαθέσιμες επιλογές. Η πρότασή μας ήταν εξ αρχής να αφαιρεθούν οι λεμφαδένες αυτοί στην αρχική επέμβαση, με τον εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (compartment-oriented lymph node dissection). Η επέμβαση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα οριστικής διάγνωσης, ενώ είναι ταυτόχρονα και ριζικά θεραπευτική. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται η οικογένεια από την αβεβαιότητα της διάγνωσης και την ανάγκη περισσότερο εντατικής παρακολούθησης, ενδεχομένως με επαναληπτικές παρακεντήσεις. Η πρόταση αυτή – μετά λεπτομερή συζήτηση – έγινε αποδεκτή από τους γονείς του παιδιού.
Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 2
Ο πλάγιος εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός στην περίπτωση του παιδιού που περιγράφεται στάθηκε δυνατόν να γίνει χωρίς επέκταση της τομής, όπως γίνεται συνήθως για τον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου. Απεναντίας, έγινε μέσω της συνήθους τομής της ολικής θυρεοειδεκτομής. Έτσι στάθηκε δυνατόν να αποφευχθούν οι εκτεταμένοι χειρουργικοί χειρισμοί και οι μεγάλες τομές στον τράχηλο ενός μικρού παιδιού. Και αυτό χωρίς να επηρεαστεί η ριζικότητα της επέμβασης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως φαίνεται από τον αριθμό των λεμφαδένων που αφαιρέθηκαν.
Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – Ιδιαιτερότητα 3
Είναι ενδιαφέρον ότι – παρά το ότι επρόκειτο για μικροσκοπικό (< 10 mm) θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς, τελικά υπήρχαν μεταστάσεις (μικρομεταστάσεις) σε 3 συνολικά λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος. Η ανίχνευση των μικρομεταστάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα στο κεντρικό διαμέρισμα. Η περιγραφή του ακτινολόγου κάνει λόγο για αντιδραστικού τύπου διόγκωση των λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα. Παρά ταύτα, ο χειρουργός θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι συχνότερες στον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά.
Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – νοσηρότητα
Τέλος, τονίζεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά από επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι μεγαλύτερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να γίνει με ασφάλεια μία ριζική (θεραπευτική) χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία και προσοχή από την πλευρά του χειρουργού. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι οι επεμβάσεις θυρεοειδούς στα παιδιά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί