Skip to main content
search

Καρκίνος παραθυρεοειδούς – πώς διαγιγνώσκεται?

Εισαγωγή

Ο καρκίνος παραθυρεοειδούς είναι μία από τις πιο σπάνιες κακοήθεις παθήσεις ενδοκρινών αδένων.

Καρκίνος παραθυρεοειδούς – πόσο συχνός είναι?

Ο καρκίνος παραθυρεοειδούς αποτελεί εξαιρετικά σπάνια αιτία πρωτοπαθούς υπεραπαραθυρεοειδισμού (αντιστοιχεί στο 1 % των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού). Υπάρχουν, εντούτοις, αναφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Φινλανδία στις οποίες περιγράφεται αύξηση της επίπτωσης («συχνότητας») του καρκίνου παραθυρεοειδούς.

Καρκίνος παραθυρεοειδούς – βιολογική συμπεριφορά

Ο καρκίνος παραθυρεοειδούς είναι μία επιθετική μορφή καρκ’ινου με υψηλά ποσοστά τοπικής υποτροπής (> 50 %) και με 5ετή επιβίωση < 50 % (σε ασθενείς με μεταστατική νόσο).

Καρκίνος παραθυρεοειδούς – γιατί είναι σημαντική η προεγχειρητική του διάγνωση?

Οι ασθενείς με καρκίνο παραθυρεοειδούς θα πρέπει να υποβάλλονται σε ριζική εξ αρχής επέμβαση με en bloc αφαίρεση τυχόν διηθημένων παρακειμένων ιστών. Η επέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων, καθώς είναι η μόνη μέθοδος θεραπείας με την οποία μπορεί να επιτευχθεί ίαση από την νόσο. Η απλή περιορισμένη (τοπική) εκτομή, που εφαρμόζεται στο αδένωμα παραθυρεοειδούς, δεν είναι κατάλληλη για τον καρκίνο παραθυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου παραθυρεοειδούς.

 

Καρκίνος παραθυρεοειδούς – πώς τίθεται η διάγνωση προεγχειρηιτκά?

Δυστυχώς, λόγω της σπανιότητάς του, η προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου παραθυρεοειδούς (ΚΠ) μπορεί να διαφύγει της προσοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση του καρκίνου παραθυρεοιδούς τίθεται μετά την επέμβαση, με την ιστολογική εξέταση του χειρουργικού παρασκευάσματος. Η ιστολογική διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με άτυπο αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Σε κάποιους ασθενείς η διάγνωση μπορεί να τεθεί λόγω επιμένοντος υπερπαραθυρεοειδισμού μετά την αρχική επέμβαση ή λόγω υποτροπής της νόσου (ΡΗΡΤ) ή εμφάνισης μεταστατικής νόσου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η προεγχειρητική διάγνωση δεν είναι εύκολη καθώς δεν υπάρχουν ειδική δείκτες για την αναγνώριση του ΚΠ. Υπάρχουν εντούτοις ορισμένα ευρήματα από τον προεγχειρητικό έλεγχο που μπορεί να είναι χρήσιμα για την προεγχειρητική διάγνωση του ΚΠ, όπως:

1.Τοπική διήθηση παρακειμένων ιστών όπως τραχείας, κάτω λαρυγγικού νεύρου (που εκδηλώνεται με βράγχος φωνής), κάτωθεν του υοειδούς μυών κλπ (αξιολογείται με την βοήθεια της σύγχρονης απεικόνισης)

2.Εμφάνιση λεμφαδενικών ή μακρινών μεταστάσεων

3.Ψηλαφητή μάζα

4. Πολύ αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού (> 14 mg/dl) (*)

5.Πολύ μεγάλου βαθμού αύξηση επιπέδων παραθορμόνης ορού (> 300 pg/ml) (*)

6.Βαριά νεφροπάθεια ή οστεοπώρωση πιθανόν με αυτόματα κατάγματα

7. Στο υπερηχογράφημα, μεγάλη (> 3 cm) υποηχογενής ετερογενής μάζα στην ανατομική θέση ενός παραθυρεοειδούς αδένα, με ανώμαλα όρια, αυξημένη χαοτική αγγείωση και επασβεστώσεις (κάποια από τα ευρήματα αυτά μπορεί να παρατηρηθούν και στο αδένωμα παραθυρεοειδούς)

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η προεγχειρητική παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) δεν συνιστάται. Και αυτό γιατί δεν είναι συνήθως εύκολη η διαφορική διάγνωση του ΚΠ από ένα αδένωμα παραθυρεοειδών στην κυτταρολογική εξέταση. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος ρήξρης του όγκου και εμφύτευσης καρκινικών κυττάρων στη διαδρομή της βελόνης.

(*) Πολύ σπάνια, ο ΚΠ μπορεί να είναι μη λειτουργικός, και στις περιπτώσεις αυτές δεν παρατηρείται αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης ορού.

(**) Η ευαισθησία του προεγχειρητικού απεικονιστικού ελέγχου αυξάνεται όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό οι τρεις βασικές μέθοδοι (υπερηχογράφημα, sestamibi scan και αξονική τομογραφία)

Καρκίνος παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος παραθυρεοειδούς 9 0 5

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Καρκίνος παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιατρικό Ψυχικού

Καρκίνος παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Καρκίνος παραθυρεοειδούς 9 0 5

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”2567″][dt_fancy_image image_id=”2568″][dt_fancy_image image_id=”6172″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ