Skip to main content
search

Ολική Θυρεοειδεκτομή: Αφαίρεση Θυρεοειδή Αδένα

Εισαγωγή – τι είναι ο θυρεοειδής αδένας?

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Παρά το μικρό του μέγεθος, ο θυρεοειδής αδένας έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό. Και αυτό γιατί ελέγχει το μεταβολισμό πρακτικά όλων των οργάνων του σώματος, μέσω της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.

Θυρεοειδής αδένας – τι παθήσεις μπορεί να εμφανίσει που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση?

Οι παθήσεις θυρεοειδούς που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση χαρακτηρίζονται σαν ‘χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς’. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Καλοήθεις παθήσεις

Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι εξής παθήσεις:

 

Κακοήθεις παθήσεις

Η συνηθέστερη μορφή είναι ο καρκίνος θυρεοειδούς, που ανάλογα με την ιστολογική του εικόνα διακρίνεται σε:

  • Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς
  • Θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς
  • Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς
  • Αναπλαστικό ή αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς

Υπάρχουν και σπανιότερες μορφές κακοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως:

  • Λέμφωμα θυρεοειδούς
  • Μεταστατικός καρκίνος στο θυρεοειδή
  • Σάρκωμα θυρεοειδούς κλπ.

Θυρεοειδής αδένας – τι είναι η ολική θυρεοειδεκτομή?

Ο όρος ‘ολική θυρεοειδεκτομή’ υποδηλώνει την πλήρη αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα. Ο προσδιορισμός ‘ολική’ χρησιμοποιείται κατ’ αντιδιαστολή με λιγότερο εκτεταμένες μορφές θυρεοειδεκτομής, όπως είναι για παράδειγμα η υφολική θυρεοειδεκτομή, η λοβεκτομή κλπ.

Θυρεοειδής αδένας – πώς γίνεται η ολική θυρεοειδεκτομή?

Αρχικά γίνεται η επιλογή των ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε ολική θυρεοειδεκτομή. Η επιλογή αυτή γίνεται βάσει των ευρημάτων που υπάρχουν στον έλεγχο (κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό) του ασθενούς.

Πριν την επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται στον λεγόμενο προεγχειρητικό έλεγχο. Για περισσότερες πληροφορίες για την προεγχειρητική φάση πατήστε εδώ.

Αφού ολοκληρωθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος, γίνεται εισαγωγή του ασθενούς το πρωί της ημέρας της προγραμματισμένης επέμβασης. Το ίδιο πρωί γίνεται η επέμβαση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς γίνεται η ολική θυρεοειδεκτομή πατήστε εδώ.

Την επομένη της επέμβασης (δηλαδή λίγες ώρες μετά την ολική θυρεοειδεκτομή) γίνεται το εξιτήριο του ασθενούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση του ασθενούς και τη μετεγχειρητική αγωγή πατήστε εδώ.

Θυρεοειδής αδένας και ολική θυρεοειδεκτομή – ποιος πρέπει να αναλάβει την επέμβαση?

Τις επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς θα πρέπει να αναλαμβάνει εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.

Ο χειρουργός θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών δεν θα πρέπει απλώς να έχει χρίσει («ονοματίσει») τον εαυτό του σαν τέτοιο. Θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία και συνεχή, συστηματική και σε βάθος ενασχόληση με τη χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών μπορεί να εκτελέσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους επέμβασης στο θυρεοειδή, ακόμη και σε δύσκολα (επιπλεγμένα) περιστατικά.

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ