Skip to main content
search

Ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό προφυλακτικό λεμφαδενικό καθαρισμό σε ασθενή με βαριά κύφωση (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα)

Ο ασθενής ετών 63 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζων θυρεοειδούς με συνοδό οριακή αύξηση των επιπέδων καλσιτονίνης ορού.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα με διάχυτη ανομοιογένεια της ηχοδομής. Παρατηρούνται δύο όζοι μεγίστης διαμέτρου 9 και 7 mm στο δεξιό λοβό, εκ των οποίων ο δεύτερος ταυτοποιήθηκε ως Bethesda II στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Η διασωλήνωση της τραχείας έγινε με ιδιαίτερη δυσκολία λόγω της έντονης κύφωσης του ασθενούς (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα).

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Έγινε ολική θυρεοειδεκτομή με προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με σημαντικού βαθμού δυσκολία λόγω της έντονης κύφωσης του ασθενούς και της αδυναμίας υπερέκτασης του τραχήλου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση της στερνικής εντομής από τον θυρεοειδή χόνδρο είναι μόλις 2 cm.

Στη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις δυσκολίες εντούτοις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό / παραθυρεοειδεκτομή) γίνονται τυπικά με τον ασθενή σε θέση υπερέκτασης της κεφαλής. Η θέση αυτή διευκολύνει τεχνικά την επέμβαση καθώς προσφέρει περισσότερο χώρο στο χειρουργικό πεδίο.

Η αδυναμία υπερέκτασης της κεφαλής για διάφορους λόγους, όπως εν προκειμένω λόγω αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας στον ασθενή μας που παρουσιάσαμε παραπάνω, δημιουργεί αρκετά τεχνικά προβλήματα όσο εξελισσεται η ολική θυρεοειδεκτομή. Το χειρουργικό πεδίο μειώνεται δραματικά σε έκταση. Στον ασθενή μας η απόσταση της στερνικής εντομής (ανώτερου άκρου του στέρνου) από τον θυρεοειδή χόνδρο ήταν μόλις 2 cm, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τους χειρουργικούς χειρισμούς.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν και η θυρεοειδεκτομή είναι εργώδης (όπως για παράδειγμα σε τοξική βρογχοκήλη ή σε ευμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη) ή όταν χρειάζεται ταυτόχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς.

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη διασωλήνωση της τραχείας από τον αναισθησιολόγο. Οι δυσκολίες αυτές είναι αναμενόμενες και έτσι ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μία δύσκολη διασωλήνωση. Είναι πιθανόν να χρειαστεί για το σκοπό αυτό ειδικό εξοπλισμό, όπως το video-λαρυγγοσκόπιο ή το ινοοπτικό βρογχοσκόπιο.

Για το λόγο αυτό οι επεμβάσεις θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών σε ασθενείς με έντονη κύφωση και αδυναμία υπερέκτασης της κεφαλής / αυχένα θα πρέπει να εκτελούνται από χειρουργό εμπειρία στις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς και παθήσεις παραθυρεοειδών, κατά προτίμηση δε από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε ασθενή με κύφωση

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε ασθενή με κύφωση

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

VIDEOS

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

 

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε ασθενή με κύφωση

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7946″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ