Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής) – πότε έχει θέση η συντηρητική αντιμετώπιση?

Η παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση παραθυρεοειδούς) αποτελεί σήμερα την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Όπως είναι γνωστό, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται κατά σειρά συχνότητας σε:

Η παραθυρεοειδεκτομή στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ενδείκνυται για πολλούς λόγους, καθώς:

 • Προσφέρει άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος
 • Γίνεται με νοσηλεία λίγων ωρών
 • Γίνεται μέσω μικρής τομής με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Είναι προτιμότερη από άποψη σχέσης «κόστος προς αποτέλεσμα» σε σύγκριση με την συντηρητική αγωγή (παρακολούθηση με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή), ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου
 • Συνοδεύεται από ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά
 • Μπορεί να γίνει με πρακτικά μηδενικό ποσοστό επιπλοκών, στα χέρια έμπειρου χειρουργού ενδοκρινών αδένων.

Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με διάγνωση υπερπαραθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής), όπου επιλέγεται η συντηρητική αντιμετώπιση.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές:

 • Βαριές συνυπάρχουσες παθήσεις (π.χ. από το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, βαριές αιματολογικές διαταραχές κλπ), που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη γενική αναισθησία και την επέμβαση
 • Μικρό προσδόκιμο επιβίωσης (π.χ. σε ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση)
 • Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης (παραθυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει στο δεύτερο τρίμηνο ή μετά την ολοκλήρωση της κύησης και τον τοκετό με ασφάλεια)
 • Εξαιρετικά δύσκολη προσπέλαση στον τράχηλο (π.χ. δυσμορφίες, βαριά κύφωση, πολλαπλές επεμβάσεις στον τράχηλο συχνά σε συνδυασμό με ακτινοβολία κλπ)
 • Προϋπάρχουσα βλάβη φωνητικών χορδών

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, η αξιολόγηση του ασθενούς θα πρέπει να γίνεται από ομάδα έμπειρων γιατρών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ο αναισθησιολόγος, ο ενδοκρινολόγος, αλλά και κάθε άλλος ειδικός γιατρός ανάλογα με το υποκείμενο νόσημα ή πρόβλημα του ασθενούς (π.χ. καρδιολόγος, αιματολόγος, πνευμονολόγος κλπ.)

Θα πρέπει να τονιστεί ότι – όταν επιλέγεται η συντηρητική αγωγή – ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αναμένεται να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. Η ομάδα αυτή των γιατρών θα πρέπει να αξιολογήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η εν εξελίξει νόσος (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός) σε σχέση με τους κινδύνους που συνοδεύουν μία χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ασθενούς σε σχέση με τυχόν υποκείμενες παθήσεις και τη γενική του κατάσταση.

Οι επιθυμίες του ασθενούς με διάγνωση υπερπαραθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής)– μετά από την πλήρη ενημέρωσή του – θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8795″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ