Κάπνισμα και θυρεοειδής
Κάπνισμα και θυρεοειδής. -Το κάπνισμα – μία διαδεδομένη συνήθεια – προκαλεί ποικίλες βλάβες στον οργανισμό. Πρακτικά όλα τα συστήματα του οργανισμού προσβάλλονται από το κάπνισμα, και αυτό μέσω της αγγειοπάθειας που προκαλεί. Πιο γνωστά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το κάπνισμα από το καρδιαγγειακό σύστημα (στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειοπάθεια) και το αναπνευστικό (χρόνια αποφρακτική νόσος, καρκίνος πνεύμονα κλπ.). Αλλά και ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το κάπνισμα.
Όπως είναι γνωστό, στον καπνό που εισπνέουν οι καπνιστές υπάρχουν τοξίνες, όπως το κυάνιο, που μετατρέπεται σε θειοκυανικό όταν εισέρχεται στον οργανισμό. Το θειοκυανικό επηρεάζει άμεσα την λειτουργία του θυρεοειδούς, μειώνοντας την απορρόφηση ιωδίου από τον θυρεοειδή (που είναι απαραίτητο για την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών). Κατά συνέπεια, παρατηρείται μείωση της σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών.
Μία διαφορετική δράση του καπνίσματος είναι η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που με την σειρά της διεγείρει την λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η δράση αυτή είναι αντίθετη της επίδρασης που ασκεί επί του θυρεοειδούς το κυάνιο που περιέχεται στον καπνό.
Κάπνισμα και θυρεοειδής
Έτσι στους καπνιστές μπορεί να παρατηρηθούν τα εξής προβλήματα από τον θυρεοειδή:
- Υποθυρεοειδισμός – επιδείνωση συμπτωμάτων. Σε όσους υπάρχει ήδη υποθυρεοειδισμός, με το κάπνισμα θα παρατηρηθεί επιδείνωση των συμπτωμάτων λόγω της μείωσης της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.
- Βρογχοκήλη – παρατηρείται συχνότερα σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές (ανεξάρτητα από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ο καπνιστής). Ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχοκήλης είναι ακόμη μεγαλύτερος στους καπνιστές όταν συνυπάρχει και ανεπάρκεια ιωδίου (ιωδοπενία).
- Όζοι θυρεοειδούς – πρόκειται για μία όχι σπάνια πάθηση, που είναι ακόμη συχνότερη στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές
- Νόσος Graves (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός ) – Το κάπνισμα διευκολύνει την εμφάνισή της (διπλάσια συχνότητα στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές). Μάλιστα, οι καπνιστές με νόσο Graves ανταποκρίνονται χειρότερα στη θεραπεία σε σχέση με τους μη καπνιστές και η συμπτωματολογία τους μπορεί να είναι εντονότερη σε σχέση με τους μη καπνιστές.
- Θυρεοτοξική οφθαλμοπάθεια (στη νόσο Graves) – είναι συχνότερη σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές
Μεταξύ των άλλων βλαπτικών ουσιών που περιέχονται στον καπνό, η νικοτίνη είναι μία ουσία που επίσης εισπνέουν οι καπνιστές και ευθύνεται για τον εθισμό στο κάπνισμα. Παραδόξως, η νικοτίνη φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση στην λειτουργία του θυρεοειδούς, αναστέλλοντας την δράση του θειοκυανικού (βλ. παραπάνω). Εντούτοις, η προστατευτική αυτή δράση δεν αντισταθμίζει την συνολική αρνητική επίδραση του θειοκυανικού και της νικοτίνης στον οργανισμό.
Η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα – που επίσης περιέχονται στον καπνό – επηρεάζουν αρνητικά όλα τα οργανικά συστήματα του σώματος, χωρίς εντούτοις να είναι πλήρως γνωστές οι δράσεις τους ειδικά επί του θυρεοειδούς.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την δράση της λεβοθυροξίνης. Η λεβοθυροξίνη είναι μια συνθετική μορφή θυρεοειδικής ορμόνης που χορηγείται σαν θεραπεία υποκατάστασης σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίσουν ενώ είναι σε αγωγή με λεβοθυροξίνη μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την δόση της λεβοθυροξίνης για να αντιρροπιστεί η αρνητική δράση του καπνίσματος στους μηχανισμούς δράσης της λεβοθυροξίνης. Αν τυχόν ένας καπνιστής που λαμβάνει λεβοθυροξίνη διακόψει το κάπνισμα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μειώσει την δόση της λεβοθυροξίνης. Για το λόγο αυτό, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, συνιστάται έλεγχος των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, για τυχόν προσαρμογή της δόσης της λεβοθυροξίνης.
Κάπνισμα και θυρεοειδής – ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το κάπνισμα είναι μία εντελώς βλαπτική συνήθεια, που επηρεάζει αρνητικά όλες τις λειτουργίες του ανθρωπίνου οργανισμού. Πέραν των σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει, είναι μία σταθερή απειλή ακόμη και για την ζωή του καπνιστού, με κύριες αιτίες θνητότητας τα καρδιαγγειακά επεισόδια και τον καρκίνο του πνεύμονα. Μεταξύ άλλων, και ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από το κάπνισμα, όπως επισημαίνεται παραπάνω. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την διατήρηση της υγείας. Εντούτοις είναι ένα βήμα δύσκολο που απαιτεί πειθαρχία, προσήλωση στον στόχο, προγραμματισμό και την κατάλληλη υποστήριξη του καπνιστού στην προσπάθειά του αυτή.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
[/vc_column_text][/vc_column]