Skip to main content
search

“Ασυμπτωματικός’ πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και ουροποιητικό σύστημα- Πόσο συχνή είναι η προσβολή του ? Ποιά η πρακτική σημασία?.- Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμος (ΡΗΡΤ) χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι συχνά προσβάλλεται το ουροποιητικό σύστημα. Πράγματι, ο ΡΗΡΤ έχει σαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συχνά προσβάλλεται το ουροποιητικό σύστημα. Η προσβολή του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές επιπλοκές του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. ‘Οταν προσβληθεί το ουροποιητικό, οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να ποικίλουν (νεφρολιθίαση, νεφρασβέστωση, μείωση της νεφρικής λειτουργίας, υπερασβεστιουρία). Στο παρελθόν, η νεφρολιθίαση (διαίτερα η υποτροπιάζουσα) αποτελούσε συχνά την αρχική αιτία για την οποία ο ασθενής υποβάλλονταν σε διαγνωστική διερεύνηση, που κατέληγε στη διάγνωση “πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός”.

Σήμερα, εντούτοις, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται πολύ συχνά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, στα πλαίσια ενός τυπικού ελέγχου (check-up), με βάση τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου αίματος. Έτσι, το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζονται με κλινικές εκδηλώσεις από το ουροποιητικό έχει μειωθεί σταδιακά μέχρι σήμερα.

 

‘Ασυμπτωματικός’ πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και ουροποιητικό-πόσο συχνή είναιη προσβολή του?

Παρά ταύτα, ο κατάλληλος έλεγχος (συνήθως με υπερηχογράφημα ή με απλή ακτινογραφία νεφρών – ουρητήρα- κύστης [ΝΟΚ]) – ακόμη και των ασυμπτωματικών αυτών ασθενών- αποκαλύπτει ότι το ουροποιητικό σύστημα έχει προσβληθεί υπό τη μορφή ασυμπτωματικής νεφρολιθίασης /νεφρασβέστωσης σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, που κυμαίνεται από 20 έως 55 %.

Σε αυτή την περίπτωση ο ΡΗΡΤ δεν θεωρείται πλέον ‘ασυμπτωματικός’. Η προσβολή του ουροποιητικού (με τις παραπάνω μορφές) αποτελεί ένδειξη χειρουργικής επέμβασης.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη κατάλληλης απεικονιστικής διερεύνησης (υπερηχογράφημα, απλή ΝΟΚ) του ουροποιητικού, ακόμη και σε ασθενείς με θεωρούμενη διάγνωση “ασυμπτωματικός’ ΡΗΡΤ”.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?
ΚΟΣΤΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Καρκίνος θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Σπάνιοι όγκοι θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

ΑΡΘΡΑ
VIDEOS

Ευγενίδειο[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3382″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ