Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και λοβεκτομή – και τι γίνεται αν χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο? Με αφορμή ασθενή μας

Ο ασθενής, ετών 66, προσήλθε προκειμένου να υποβληθεί σε συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (αριστερή λοβεκτομή). Πρόσφατα υποβλήθηκε σε δεξιά λοβεκτομή σε άλλο νοσοκομείο για όζο θυρεοειδούς (δεξιού λοβού), διαμέτρου 25 χιλ., που είχε ταυτοποιηθεί προεγχειρητικά ως Bethesda IV στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Στην ιστολογική διαγνώσθηκε θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς. Με βάση τα ευρήματα της ιστολογικής προέκυψε ανάγκη χορήγησης επικουρικής (συμπληρωματικής, adjuvant) θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, εντούτοις, προϋποθέτει την αφαίρεση του αριστερού λοβού και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραπέμφθηκε για συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (αριστερή λοβεκτομή). Ασθενής ευθυρεοειδικός, χωρίς παθολογικούς λεμφαδένες.

 

Καρκίνος Θυρεοειδούς Και Λοβεκτομή – Και Τι Γίνεται Αν Χρειαστεί Ραδιενεργό Ιώδιο? Με Αφορμή Ασθενή Μας

Καρκίνος θυρεοειδούς και λοβεκτομή – και τι γίνεται αν χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο? Με αφορμή ασθενή μας

Λεζάντα εικόνας

Η αντιμετώπιση του ασθενούς μας σχηματικά.

  • Α η κατάσταση του ασθενούς πριν υποβληθεί σε δεξιά λοβεκτομή για ευμεγέθη όζο 25 χιλ. στον δεξιό λοβό που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda IV στην FNA.
  • B η κατάσταση του ασθενούς όταν παραπέμφθηκε σε εμάς για συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (αριστερή λοβεκτομή)
  • Γ η εικόνα μετά την συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (αριστερή λοβεκτομή)
  • Δ Σε αυτή τη φάση ο ασθενής είναι έτοιμος για την επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Εάν είχε επιλεγεί εξ αρχής η ολική θυρεοειδεκτομή (λόγω της υψηλής πιθανότητας να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν ευμεγέθη όζο) τότε ο ασθενής θα ήταν έτοιμος μετά την αρχική επέμβαση για την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

 

Υποβλήθηκε σε αριστερά λοβεκτομή υπό γενική αναισθησία με διάνοιξη της υπάρχουσας τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η αποκόλληση του λοβού από την προσθιοπλάγια επιφάνεια της τραχείας γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία λόγω της (αναμενόμενης, ένεκα της προηγηθείσης επέμβασης) παρουσίας ουλωδών αλλοιώσεων στην εν λόγω περιοχή. Αναγνώριση και διατήρηση του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς.

Στη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Υπάρχουν στη βιβλιογραφία αναφορές για την αξία των λιγότερο εκτεταμένων θυρεοειδεκτομών στον καρκίνο θυρεοειδούς. Η μικρότερη αποδεκτή σήμερα θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς είναι η λοβεκτομή με ισθμεκτομή. Η μέθοδος αυτή προτείνεται για επιλεγμένους ασθενείς με μικρού μεγέθους καρκίνο θυρεοειδούς. Εντούτοις, και σε αυτή την επιλεγμένη ομάδα ασθενών, είναι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα είτε άμεσα μετεγχειρητικά είτε απώτερα. Τα προβλήματα αυτά είναι πιθανόν να σχετίζονται με την ανάγκη χορήγησης ραδιενεργού ιωδίου.

Είναι γνωστό ότι για να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα το ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να έχει παραμείνει το ελάχιστο δυνατό υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού. Η παραμονή επομένως του ενός λοβού ακυρώνει εκ των πραγμάτων την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση (συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή [λοβεκτομή]).

Στην περίπτωση του ασθενούς μας η προεγχειρητική ταυτοποίηση του όζου (με την FNA/κυτταρολογική εξέταση) έδειξε ότι επρόκειτο για όζο Bethesda IV (ευρήματα ύποπτα για θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς). Παρά ταύτα, στην ιστολογική προέκυψε θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς.

Η περίπτωση του ασθενούς μας υπογραμμίζει τους περιορισμούς της κυτταρολογικής εξέτασης στη διερεύνηση των ασθενών με όζο θυρεοειδούς, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την επέμβαση. Επομένως, όταν υπάρχει υποψία (ή διάγνωση) καρκίνου θυρεοειδούς, ο θεραπευτικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν για τον ασθενή αν επιλεγεί η λοβεκτομή (δηλαδή η αφαίρεση του ενός μόνο λοβού του θυρεοειδούς).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ