Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς (ευμέγεθες) σε ασθενή μας – εικόνες

Η ασθενής, ετών 53, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (υπερπαραθορμοναιμία, υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία) με συνοδό οστεοπενία.

Η ασθενής προσκομίζει μαγνητική τομογραφία τραχήλου και σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών.

 

Μαγνητική τομογραφία

Στη μαγνητική τομογραφία απεικονίζεται μόρφωμα με διαστάσεις 9 x 8.5 x 4.5 mm πίσω από τον άνω πόλο του αριστερού λοβού (δεν χαρακτηρίζεται).

 

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών δεν παρατηρήθηκαν ευρήματα ενδεικτικά παρουσίας υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού, χωρίς εντούτοις να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας αδενώματος παραθυρεοειδούς πτωχού σε οξύφυλλα κύτταρα.

Υπερηχογράφημα

Η ασθενής παραπέμφθηκε για υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, στο οποίο παρατηρείται μόρφωμα πίσω από τον άνω πόλο του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς με υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς, με διαστάσεις 22.1 x 3.8 mm, με πιθανή ενδοθυρεοειδική επέκταση.

Στο θυρεοειδικό παρέγχυμα παρατηρούνται μικροί όζοι θυρεοειδούς μεγίστης διαμέτρου έως 1.62 cm (οι περισσότεροι διαμέτρου λίγων mm) καλοήθους ηχομορφολογίας.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση αναγνωρίζεται πίσω από τον άνω πόλο του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς μόρφωμα με μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς. Βρίσκεται βαθιά στην αριστερή τραχειοοισοφαγική αύλακα. Η βαθιά του θέση δυσχεραίνει ιδιαίτερα την κινητοποίηση και την παρασκευή του.

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς) με διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που περιγράφονται στον απεικονιστικό έλεγχο (μεγίστη διάμετρος 30 mm).

Στη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων ΡΤΗ μετά την εκτομή του αδενώματος (από 178 pg/ml πριν σε 41pg/ml μετά).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. Αρ κάτω παραθυρεοειδές = κ.φ.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 33 pg/ml Ca = 9.5 mg/dl (από 11.6 mg/dl).

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ