Skip to main content
search

Λίαν ευμεγέθης καταδυόμενη βρογχοκήλη με πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία και τον οισοφάγο (εικόνες) – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 69 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυόμενης βρογχοκήλης. Η ασθενής αναφέρει αίσθημα βάρους / ξένου σώματος στον τράχηλο και δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση (πιεστικά φαινόμενα).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε λίαν ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς με διαστάσεις 53 x 33 mm που καταλαμβάνει πρακτικά όλον τον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς και καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Ο δεξιός λοβός παρουσιάζει μικρότερου βαθμού διόγκωση με παρουσία τουλάχιστον δύο όζων διαμέτρου 15 και 16 mm. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Η ασθενής προσκομίζει αξονική τομογραφία, στην οποία παρατηρείται εκσεσημασμένη διόγκωση του αριστερού λοβού λόγω της παρουσίας οζώδους σχηματισμού διαμέτρου > 55 mm που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο και ασκεί πίεση επί της τραχείας (την οποία παρεκτοπίζει προς τα δεξιά) και επί του προσθίου τοιχώματος του οισοφάγου (πιεστικά φαινόμενα). Τα ευρήματα αυτά είναι συμβατά με καταδυόμενη πολυοζώδη βρογχοκήλη. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω:

  • των λίαν αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού
  • της κατάδυσής του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο
  • της παρουσίας λίαν ευμεγέθων αγγειακών κλάδων, ο έλεγχος των οποίων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή μεγάλης αιμορραγίας
  • του σωματότυπου της ασθενούς (βαθύς και βραχύς τράχηλος).

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Η γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη είναι μία πρόκληση για τον χειρουργό που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές ενίοτε τεχνικές δυσκολίες στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Οι θυρεοειδεκτομές αυτές θεωρούνται δύσκολες και για το λόγο αυτό καλό θα είναι να εκτελούνται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς με εμπειρία στην αντιμετώπιση ακόμη και των δύσκολων (επιπλεγμένων) αυτών περιστατικών έτσι ώστε η επέμβαση να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και χωρίς– λόγω των δυσκολιών – να παρατείνεται χρονικά η επέμβαση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον έλεγχο των αγγείων για την αποφυγή αιμορραγίας, που μερικές φορές μπορεί αν είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αξονική τομογραφία – Εγκάρσιες τομές. Κίτρινο βέλος=ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς, πράσινο βέλος=η τραχεία, κόκκινο βέλος=οι οισοφάγος)

Πάνω αριστερά τομή στο ύψος του τραχήλου. Εμφανής η απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά από τον ευμεγέθη αριστερό λοβό και η πίεση στο πρόσθιο τοίχωμα του οισοφάγου.

Πάνω δεξιά, τομή σε κατώτερο επίπεδο στο ύψος του ανώτερου πρόσθιου μεσοθωρακίου όπου και πάλι είναι εμφανής η βαθιά κατάδυση του αριστερού λοβού μέχρι του ύψους των μεγάλων αγγείων. Ο οισοφάγος είναι καλύτερα διακριτός (εμφανής ο αυλός του).

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Ο θυρεοειδής αδένας μετά την αφαίρεσή του. Εμφανής η μεγάλου βαθμού διόγκωσή του. Ενδεικτικά μετρήθηκε η κεφαλοουραία διάμετρος του αριστερού λοβού = 100 mm και του δεξιού λοβού = 65 mm (η φυσιολογική κεφαλοουραία διάμετρος είναι 45-50 mm). H λοξή διακεκομμένη μαύρη γραμμή αντιστοιχεί στην θέση της αριστερής κλείδας. Το μέρος του αριστερού λοβού που βρίσκεται κάτω από την γραμμή αυτή αντιστοιχεί στο μέρος αυτού που καταδύεται στο μεσοθωράκιο.

Καταδυόμενη βρογχοκήλη

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ