Εξετάσεις θυρεοειδούς : Βασικές γνώσεις
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο βασικές ορμόνες. Η μία από αυτές είναι η θυροξίνη που περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου και αναφέρεται και σαν Τ4. Η θυροξίνη μετατρέπεται σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που περιέχει τρία άτομα ιωδίου στο μόριό της. Η Τ3 είναι η βιολογικά ενεργή θυρεοειδική ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Το ποσό των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) που εκκρίνει ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζεται από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα που βρίσκεται στην βάση του κρανίου (στην ενδοκρανιακή κοιλότητα). Η υπόφυση ‘ανιχνεύει’ τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, όπως ακριβώς ο θερμοστάτης ανιχνεύει τη θερμοκρασία στο σπίτι σας για να ρυθμίσει την λειτουργία του κλιματισμού ή της θέρμανσης.
Εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα μειωθούν, τότε η υπόφυση αντιδρά εκκρίνοντας μία ορμόνη, την θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH, thyroid-stimulating hormone), που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα προς έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας Τ4. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά, τότε ο ΄θερμοστάτης’ (βλ. υπόφυση) ανιχνεύει την μεταβολή αυτή και μειώνει την έκκριση TSH ώστε ο θυρεοειδής αδένας να παράγει μικρότερες ποσότητες Τ4.
Βασικές μετρήσεις
Οι συνήθεις εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών σε πιθανές παθήσεις θυρεοειδούς είναι η μέτρηση TSH, T4 και Τ3.
Σε πολλές περιπτώσεις η βασική μέτρηση είναι ο προσδιορισμός της TSH στο αίμα. Αν τα επίπεδα της TSH στο αίμα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, τότε το πιθανότερο είναι ο θυρεοειδής σας να λειτουργεί φυσιολογικά.
Η μέτρηση των Τ3 και Τ4 είναι χρήσιμη για τον πλήρη έλεγχο και έχει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις (π.χ. σε παιδιά, όπου η φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία είναι βασική για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη ή όταν υποψιαζόμαστε διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας [υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό]).
Συνήθως γίνεται μέτρηση του ελεύθερου κλάσματος των ορμονών αυτών (free T3 [FT3] και free T4 [FT4]).
Τα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (τιμές αναφοράς) μπορεί να ποικίλουν στα διάφορα εργαστήρια.
Συνήθεις τιμές αναφοράς είναι οι εξής:
- TSH 0.3 – 4.5 mU/l
- FT4 0.7 – 2 ng/dl
- FT3 1.5 – 5 pg/ml
- T3 0.7 – 2 ng/ml
- T4 4.5 – 12 μg/dl
Σημ.1- Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τιμές αναφοράς της TSH μπορεί να διαφέρουν)
Σημ.2- Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης (Tg, Thyroglobulin) και της καλσιτονίνης έχουν θέση σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς . Συγκεκριμένα, η θυρεοσφαιρίνη χρησιμοποιείται σαν ‘καρκινικός δείκτης’ για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδη / θυλακιώδη). Η καλσιτονίνη έχει ιδιαίτερη αξία για την διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς και την παρακολούθηση των ασθενών μετά την θεραπευτική του αντιμετώπιση.
Εξετάσεις θυρεοειδούς
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Εξετάσεις θυρεοειδούς
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
- Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
- Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
- Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
- Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
- Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
Εξετάσεις θυρεοειδούς
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Εξετάσεις θυρεοειδούς
[/vc_column_text][/vc_column]