Skip to main content
search

Θυρεοειδής και προληπτικός έλεγχος (screening) – “τι πρέπει να κάνω για τον έλεγχο του θυρεοειδούς μου”?

Θυρεοειδής και προληπτικός έλεγχος.- Ο προληπτικός έλεγχος του θυρεοειδούς σε ασυμπτωματικά άτομα (γνωστός και ως screening) δεν έχει καθιερωθεί με συγκεκριμένες συστάσεις, όπως για παράδειγμα ισχύει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, τον καρκίνο του παχέος εντέρου κλπ.

Υπάρχουν εντούτοις κάποια πράγματα που ο καθένας μπορεί να κάνει, ;όσον αφορά το θέμα “θυρεοειδής και προληπτικός έλεγχος”, όπως:

  • Έλεγχος ατομικού και οικογενειακού ιστορικού. Αναγνώριση κάποιων παραγόντων κινδύνου (risk factors), όπως συχνές παθήσεις θυρεοειδούς στη οικογένεια σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ιστορικό ακτινοβολίας κεφαλής – τραχήλου σε παιδική ηλικία, κλπ.
  • Αυτοεξέταση του τραχήλου. Έλεγχος του τραχήλου (οπτικά και ψηλαφητικά) για τυχόν διόγκωση ή διογκώσεις στην περιοχή του θυρεοειδούς (στον προσθιοπλάγια επιφάνεια του κάτω μισού του τραχήλου) ή για διογκωμένους λεμφαδένες του τραχήλου. Ο έλεγχος αυτός γίνεται τόσο σε ηρεμία όσο και στη διάρκεια καταποτικών κινήσεων.
  • Συμπτώματα. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που – αν υπάρχουν- θα πρέπει να αξιολογηθούν και από τον ίδιο τον ασθενή ώστε να αναζητήσει τη βοήθεια του γιατρού. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν ανάλογα με την πάθηση του θυρεοειδούς και αναλύονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα μας (βλ. συμπτώματα καρκίνου θυρεοειδούς, βρογχοκήλης, υπερθυρεοειδισμού, υποθυρεοειδισμού, όζων θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδας).
  • Εξετάσεις αίματος. Ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας με μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) στο αίμα είναι μία εξέταση που συχνά γίνεται στα πλαίσια ενός γενικού ιατρικού προληπτικού ελέγχου (check up). Χρήσιμη είναι επίσης και η μέτρηση (στα πλαίσια του γενικού ελέγχου) και των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων, που είναι αυξημένα σε αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (π.χ. στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Αν και αμφιλεγόμενη σαν μέτρηση ρουτίνας, ο έλεγχος των επιπέδων καλσιτονίνης στο αίμα είναι χρήσιμος για την διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς.
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών ελέγχει την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του θυρεοειδούς. Με το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ελέγχεται η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (ηχοδομή) του θυρεοειδούς και μπορεί να διαγνωστούν διάφορες παθήσεις αυτού που διαφορετικά διαφεύγουν της προσοχής (όπως όζοι, βρογχοκήλη, καρκίνος θυρεοειδούς κλπ.). Αν και δεν υπάρχει σαφής σύσταση για χρήση του υπερηχογραφήματος στο screening του γενικού πληθυσμού, θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου θυρεοειδούς) διαγιγνώσκονται στο υπερηχογράφημα σε ασθενείς χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα ή εύρημα. Συχνά μάλιστα το υπερηχογράφημα γίνεται με πρωτοβουλία ή επιθυμία του ίδιου του ασθενούς. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, η πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστεί τυχαία σε υπερηχογράφημα που γίνεται για άλλο λόγο (π.χ. για έλεγχο καρωτίδων).

Άλλες εξετάσεις δεν χρειάζονται στα πλαίσια του screening εφόσον ο προληπτικός αυτός έλεγχος είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα. Αν όμως υπάρξουν παθολογικά ευρήματα, ο ασθενής συνήθως θα χρειαστεί να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο, ακολουθώντας τις οδηγίες εξειδικευμένων γιατρών, όπως ο ενδοκρινολόγος ή ο χειρουργός θυρεοειδούς.

Θυρεοειδής και προληπτικός έλεγχος

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ