Skip to main content
search

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός και η σημασία του στη χειρουργική θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 45 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υπερθυρεοειδισμού ( υπό αγωγή με unimazole). Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς με παρουσία πολλαπλών μικρών όζων διάσπαρτων σε αμφότερους τους λοβούς κυρίως στο δεξιό, διαμέτρου έως 9,6 mm.

Στο υπερηχογράφημα επισημαίνεται η παρουσία νησίδας έκτοπου θυρεοειδικού ιστού στη μέση γραμμή 12 x 3 mm, που δεν συνέχεται με τον θυρεοειδή αδένα (βλ. εικόνα).

Χωρίς παθολογικούς λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Συναφαιρείται και η νησίδα του έκτοπου θυρεοειδικού ιστού που περιγράφεται στο υπερηχογράφημα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με δυσκολία εντούτοις στη φάση της αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία, ιδιαίτερα αντίστοιχα προς τον σύνδεσμο του Berry.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες θέσεις του σώματος, όπως στη βάση της γλώσσας, στο μεσοθωράκιο, παρά την τραχεία ή τον οισοφάγο, στην καρδιά κλπ.

Υπενθυμίζεται από την εμβρυολογία ότι ο θυρεοειδής αδένας αναπτύσσεται από την βάση της γλώσσης και σταδιακά κατέρχεται προς την ανατομική του θέση στον τράχηλο. Συχνά, κατά την κάθοδό του αυτή παραμένει – στην πορεία της διαδρομής του – υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός που συνέχεται με τον ισθμό του θυρεοειδούς και περιγράφεται σαν πυραμοειδής λοβός. Μπορεί όμως να παραμείνουν νησίδες θυρεοειδικού ιστού χωρίς συνέχεια με τον θυρεοειδή, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας. Αυτή είναι η συνηθέστερη θέση όπου εντοπίζεται ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός.

Ποια η σημασία των παραπάνω στην κλινική πράξη? Καθώς ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός δεν συνέχεται με τον θυρεοειδή αδένα, είναι πολύ πιθανό η παρουσία του να διαφύγει της προσοχής του χειρουργού στη διάρκεια της επέμβασης. Σαν αποτέλεσμα, ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός μπορεί να παραμείνει στον ασθενή μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Είναι προφανές ότι – αν επιδιώκεται να γίνει ολική θυρεοειδεκτομή – η παραμονή του υπολειμματικού αυτού θυρεοειδικού ιστού (έκτοπου) σημαίνει αυτόματα αποτυχία της επέμβασης.

Η αποτυχία αυτή έχει κλινική σημασία σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να περιπλέξει την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Αυτό ισχύει τόσο για καλοήθεις παθήσεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμό, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας) όσο και κακοήθεις παθήσεις (καρκίνος θυρεοειδούς). Έτσι, σε ασθενή με υπερθυρεοειδισμό, αν το υπόλειμμα του θυρεοειδικού ιστού είναι σημαντικό σε μάζα, μπορεί να παρατηρηθεί υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού. Στον ασθενή με καρκίνο θυρεοειδούς, η παραμονή σημαντικού υπολείμματος έκτοπου θυρεοειδικού ιστού μπορεί να μειώσει σημαντικά ή και να ακυρώσει τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (αν χρειαστεί).

Έτσι είναι πιθανό να χρειαστεί επανεπέμβαση για την εκτομή του υπολειμματικού έκτοπου θυρεοειδικού ιστού, πράγμα που αυξάνει την ταλαιπωρία για τον ασθενή και το κόστος της θεραπείας.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την μεγάλη σημασία τόσο του προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου όσο και της προσεκτικής χειρουργικής τεχνικής. Η παρουσία έκτοπου θυρεοειδικού ιστού θα πρέπει να είναι γνωστή πριν την επέμβαση. Ο χειρουργός, αν επιδιώκεται πραγματικά ολική θυρεοειδεκτομή, θα πρέπει να αφαιρέσει όχι μόνο τον ορθότοπο θυρεοειδή αδένα αλλά και τον έκτοπο θυρεοειδικό ιστό.

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός και η σημασία του στη χειρουργική θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Έκτοπος θυρεοειδικός ιστός και η σημασία του στη χειρουργική θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9301″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ