Skip to main content
search

NIFTP θυρεοειδούς θεραπεία και διαγνωστικά κριτήρια

Με τον όρο NIFTP θυρεοειδούς περιγράφεται ένας πολύ χαμηλού κακοήθους δυναμικού όγκος του θυρεοειδούς αδένα. Τα αρχικά προέρχονται από τον αγγλικό πλήρη περιγραφικό όρο (Non-invasive follicular thyroid neoplasm with papillary like nuclear features), που στα ελληνικά αποδίδεται ως «μη διηθητικό θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς με πυρηνικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς). O όρος αυτός αντικατέστησε τον παλαιότερο όρο EFVPTC (Encapsulated non-invasive Follicular Variant Papillary Thyroid Carcinoma).

Παρά το ότι τα κύτταρα του NIFTP παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς, το εύρημα αυτό δεν σημαίνει από μόνο του ότι το NIFTP είναι κακοήθης όγκος.

Καθώς οι όγκοι NIFTP είναι μη διηθητικοί (εξ ορισμού) και περιέχονται μέσα στην κάψα του όγκου συνδυάζονται με πολύ χαμηλό κίνδυνο δυσμενούς έκβασης (π.χ. όσον αφορά την εμφάνιση μεταστάσεων).

Για τη σωστή διάγνωση, υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, που βασίζονται στην ιστολογική εξέταση. Όπως έχει περιγραφεί και σε προηγούμενη ανάρτηση, βασικά στοιχεία για τη διάγνωση είναι:

  • Απουσία διήθησης, τόσο της κάψας του όσο και των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων του όγκου και του παρακείμενου θυρεοειδικού ιστού
  • Θυλακιώδες πρότυπο ανάπτυξης
  • Άθικτη κάψα του όγκου στην μικροσκοπική (ιστολογική εξέταση), σε όλη της την έκταση
  • Ο όγκος δεν θα πρέπει να περιέχει νεκρωτικές εστίες (που υποδηλώνουν ότι η αιμάτωσή του υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες για την ανάπτυξη των κυττάρων) ούτε να έχει αυξημένο ρυθμό κυτταρικού πολλαπλασιασμού
  • Ο όγκος θα πρέπει να έχει καθόλου ή ελάχιστα (< 1 %) χαρακτηριστικά θηλώδους καρκίνου. Δεν θα πρέπει επίσης να έχει χαρακτηριστικά άλλων ιστολογικών υποτύπων (όπως π.χ. από υψηλά, κυλινδρικά κύτταρα, διάχυτα σκληρυντικού τύπου κλπ.).

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο NIFTP θεωρείται ένας όγκος με αρκετά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά, που δεν συνοδεύεται από μεταστάσεις και δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται σαν ‘όγκος’ (tumor) και όχι σαν ‘καρκίνος’ (cancer).

Οι εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση του NIFTP. Επίσης και η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει θέση στην θεραπεία του NIFTP.

Με δεδομένη εντούτοις την πρόσφατη σχετικά περιγραφή του NIFTP, χρειάζεται επιβεβαίωση των παραπάνω δεδομένων, σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Για το λόγο αυτό μετεγχειρητικά ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε ένα πρόγραμμα περιοδικής παρακολούθησης.

Πάντως η διάγνωση του NIFTP δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία στον ασθενή καθώς πρόκειται για έναν ιάσιμο όγκο, που δεν πρόκειται να απειλήσει τη ζωή του.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ