Skip to main content
search

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς: Αξονική Τομογραφία → αποτυχία εντοπισμού, υπερηχογράφημα → επιτυχής εντοπισμός: με αφορμή ασθενή μας

Αιτία εισόδου

Ο ασθενής ετών 49 προσήλθε με διάγνωση ‘πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – αδένωμα παραθυρεοειδούς’ για χειρουργική αντιμετώπιση. Η διάγνωση τέθηκε με τον κλασικό συνδυασμό «υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία, υπερπαραθορμοναιμία».

Προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος

Αξονική τομογραφία

Ο ασθενής προσκομίζει πρόσφατη αξονική τομογραφία τραχήλου, στην οποία δεν περιγράφεται κάποιο παθολογικό εύρημα.

Υπερηχογράφημα

Ο ασθενής παραπέμφθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων με στόχο τον ακριβή προεγχειρητικό εντοπισμό. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε σε έκτοπη θέση, χαμηλά στον τράχηλο, παρά την είσοδο της θωρακικής κοιλότητας, μόρφωμα με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς με διαστάσεις 17 x 8 mm.

Το αδένωμα βρίσκεται στο ύψος της έκφυσης της δεξιάς κοινής καρωτίδας από την βραχιονοκεφαλική αρτηρία. Το υπερηχογράφημα έγινε από έμπειρο ακτινολόγο. Καθώς ο εντοπισμός του αδενώματος θεωρήθηκε εξαιρετικά θετικός, ο ασθενής δεν παραπέμφθηκε για σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή μέσω μικρής (mini) εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Στην περιοχή που υποδεικνύεται από το υπερηχογράφημα ανευρίσκεται το μόρφωμα που περιγράφεται σε αυτό. Έχει τις διαστάσεις που περιγράφονται στο υπερηχογράφημα και με μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Το  αδένωμα βρίσκεται στην έσω επιφάνεια της έκφυσης της δεξιάς κοινής καρωτίδας από την βραχιονοκεφαλική αρτηρία, επεκτεινόμενο μέχρι την είσοδο της θωρακικής κοιλότητας.

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για παθολογικό παραθυρεοειδικό ιστό (αδένωμα).

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης όπου παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής σε σχέση με τα προ της αφαίρεσης του αδενώματος επίπεδα (από 240 pg/ml σε 34 pg/ml).

Με βάση τα ευρήματα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και τη γενική αναισθησία και ανένηψε ομαλά. Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1 η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.

  • Απόγευμα ημέρας επέμβασης: PTH = 8 pg/ml , Ca= 10.2 mg/dl (από 12.1 ng/dl προεγχειρητικά).
  • Πρώτη μετεγχειρητική ημέρα: PTH = 10 pg/ml, Ca = 9.1 mg/dl

Σχόλιο

Ο ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός ενός αδενώματος παραθυρεοειδούς είναι σήμερα εφικτός χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής απεικόνισης. Εντούτοις υπάρχει μία συγκεκριμένη αλληλουχία εξετάσεων που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, χωρίς να καταφεύγει κανείς άσκοπα σε κάποιες άλλες (όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία).

Θα πρέπει ο γιατρός που αναλαμβάνει τη διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς να είναι εξοικειωμένος με τις παθήσεις των παραθυρεοειδών έτσι ώστε να κατευθύνει σωστά τον ασθενή. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι περιττές εξετάσεις, το αυξημένο κόστος από άσκοπες (και ενίοτε ακριβές) εξετάσεις, αλλά και η ανώφελη έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία (που χρησιμοποιείται στην αξονική τομογραφία).

Εμπειρία χρειάζεται επίσης και από την πλευρά του ακτινολόγου, που θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τυχόν παθολογικά ευρήματα από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ο ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός έχει ιδιαίτερη σημασία σε ασθενείς με έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς, όπως η περίπτωση του ασθενούς μας που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

 

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 906

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός
Αδένωμα παραθυρεοειδούς
Παραθυρεοειδεκτομή
Ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 906

Home

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 906[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5459″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ