Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: εικόνες (με αφορμή ασθενή μας)

Η ασθενής ετών 48 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m MIBI (sestamibi) παρατηρήθηκε τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες λήψεις αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική περιοχή κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς, εύρημα συμβατό με αδένωμα αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε εικόνα τυπικού αδενώματος αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς με διαστάσεις 18 x 8.9 x 6.8 mm, σε επαφή με τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού και στην προέκταση αυτού, μεταξύ καρωτίδας και τραχείας, περί την 2η με 3η ώρα της τραχείας.

Χωρίς παθολογικά ευρήματα από τους λοιπούς παραθυρεοειδείς και τον θυρεοειδή αδένα.

Υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική αριστερή κάτω παραθυρεοειδεκτομή από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών μέσω mini-εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Το αδένωμα ανευρίσκεται στη θέση που περιγράφεται στον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο. Έχει την τυπική μακροσκοπική εικόνα αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ταχεία βιοψία.

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης στην οποία παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής μετά την αφαίρεση του αδενώματος (από 245 pg/ml πριν σε 24 pg/ml μετά την αφαίρεση).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβαση: PTH = 23 pg/ml, Ca=9.2 mg/dl

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- Το αδένωμα παραθυρεοειδούς ευρίσκεται κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς (κίτρινο βέλος). Στην μεσαία εικόνα φαίνεται η εσωτερική αγγείωση του αδενώματος. Στην δεξιά πάνω εικόνα σε εγκάρσια διατομή φαίνεται το αδένωμα παραθυρεοειδούς (κίτρινο βέλος, μαύρο περίγραμμα) μεταξύ της τραχείας (TR) και της αριστερής κοινής καρωτίδας (κόκκινο περίγραμμα). Πιο πλάγια απεικονίζεται η αριστερή έσω σφαγίτιδα φλέβα. TH=αριστερός λοβός θυρεοειδούς.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Σπινθηρογραφική απεικόνιση του αδενώματος κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού. Στο ένθετο το αδένωμα παραθυρεοειδούς μετά την εκτομή του.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ