Skip to main content
search

Λίγα εισαγωγικά λόγια

Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves’) και πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας. – Η διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves’) είναι μία σχετικά συχνή πάθηση του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά οφείλεται σε αυτή (δύο άλλες αιτίες του είναι η πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη και σπανιότερα το τοξικό αδένωμα).

Τι ίσχυε παλιότερα

Παλιότερα εθεωρείτο ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν συνδυάζεται με την νόσο Graves’. Μάλιστα, οι παλιότεροι κλινικοί γιατροί θεωρούσαν ότι η νόσος Graves’ ‘προστατεύει΄ από τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Και αυτή ήταν μια συνήθης διαβεβαίωση από την πλευρά τους για να καθησυχάσουν τους ασθενείς όταν εγείρονταν τέτοιο θέμα. Αναφέρονταν παλιότερα ότι καρκίνος θυρεοειδούς υπάρχει σε ένα ποσοστό έως 3 % στους ασθενείς με νόσο Graves’.

Τι ισχύει σήμερα

Τα τελευταία εντούτοις χρόνια ο καρκίνος του θυρεοειδούς ανιχνεύεται πολύ περισσότερο συχνά στους ασθενείς με νόσο Graves’. Η συνύπαρξή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται τόσο σπάνια όσο παλαιότερα.

Η ασθενής μας

Η ασθενής μας, ηλικίας 52 ετών, υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, με προεγχειρητική διάγνωση «διάχυτη τοξική βρογχοκήλη [νόσος Graves’], υπό αγωγή με unimazole». Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν τα συνήθη ευρήματα (αυξημένες διαστάσεις του θυρεοειδούς, αυξημένη αιμάτωση, ανομοιογένεια ηχοδομής χωρίς σαφή ανάδειξη όζων). Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκαν 3 εστίες θηλώδους καρκινώματος διαμέτρου έως 4 mm (θηλώδη μικροκαρκινώματα).

Σχόλιο

Η αλλαγή αυτή που περιγράφεται σε σχέση με παλαιότερα επιβάλλει συγκεκριμένες αλλαγές (όταν χρειάζεται) από την πλευρά του γιατρού όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο Graves’. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο την προεγχειρητική διερεύνηση των ασθενών όπως επίσης και την θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν καθορίζονται με βάση τα ευρήματα του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ