Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά και θυρεοειδεκτομή

Εισαγωγή

Υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά και θυρεοειδεκτομή.-Η θυρεοειδεκτομή είναι αποδεκτή θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της νόσου Graves  στα παιδιά. Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιθυρεοειδικής αγωγής (μεθιμαζόλη). Εντούτοις όμως η διάρκεια της θεραπευτικής απάντησης στην αγωγή αυτή είναι γενικά περιορισμένη. Για το λόγο αυτό στην πλειονότητα των παιδιών με υπερθυρεοειδισμό – νόσο Graves’ θα χρειαστεί κάποια στιγμή οριστική αντιμετώπιση της νόσου.

 

Υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά: πότε έχει θέση η θυρεοειδεκτομή;

θυρεοειδεκτομή  είναι η μέθοδος εκλογής στα παιδιά με υπερθυρεοειδισμό – νόσο Graves’ στις εξής περιπτώσεις:

 • Όταν χρειάζεται οριστική και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος
 • Ηλικία < 5 ετών Σημαντική διόγκωση του θυρεοειδούς (> 80 gr)
 • Όταν το παιδί είναι αρκετά μικρό για να υποβληθεί σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (κυρίως λόγω του κινδύνου καρκινογόνου δράσης στον θυρεοειδή)
 • Αποτυχία ύφεσης της νόσου μετά από χορήγηση μεθιμαζόλης για διάστημα τουλάχιστον 1 – 2 ετών

 

Υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά και θυρεοειδεκτομή

Τεχνικές λεπτομέρειες

Προεγχειρητική προετοιμασία

Πριν την επέμβαση θα πρέπει να προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία. Για το σκοπό αυτό χορηγείται προεγχειρητικά:

 • Μεθιμαζόλη (η προπυλοθειουρακίλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται γενικά στα παιδιά)
 • Διάλυμα Lugol
 • Καλσιτριόλη
 • Β-αδρενεργικός αποκλεισμός (σε παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ιδιαίτερα όταν η καρδιακή συχνότητα είναι > 100 /min)

 

Έκταση θυρεοειδεκτομής

H θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να είναι ολική ή -το λιγότερο- σχεδόν ολική.

Η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού

Η θυρεοειδεκτομή στα παιδιά για υπερθυροειδισμό – νόσο Graves’ θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς  καθώς είναι τεχνικά δύσκολη και συνοδεύεται από δυνητικά αυξημένη νοσηρότητα. Η νοσηρότητα αυτή μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική θυρεοειδούς.

Η νοσηρότητα της θυρεοειδεκτομής στα παιδιά είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη νοσηρότητα της θυρεοειδεκτομής στα παιδιά. Αυξάνεται δε όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού.

Έχει υπολογιστεί ότι στα παιδιά με υπερθυρεοειδισμό η νοσηρότητα είναι διπλάσια όταν η θυρεοειδεκτομή γίνεται από χειρουργό που δεν διαθέτει εμπειρία στην ενδοκρινική χειρουργική σε σύγκριση με την νοσηρότητα μετά θυρεοειδεκτομή από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7043″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ