Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – «μορφολογικές» και «βιοχημικές» ιδιαιτερότητες (με αφορμή ασθενή μας)

Η ασθενής, ετών 63, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Τα επίπεδα ασβεστίου κυμαίνονται εντός των φυσιολογικών ορίων, ενώ τα επίπεδα παραθορμόνης κυμάνθηκαν μέχρι 195 pg/ml (νορμοασβεστιαιμικός υπερπαραθυρεοειδισμός).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ευμέγεθες δίλοβο μόρφωμα στην ανατομική θέση του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς, με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του μορφώματος και κυτταρολογική εξέταση με ανοσοκυτταροχημεία, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο έκπλυμα του υλικού αναρρόφησης. Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.

Υποβλήθηκε σε αριστερά άνω παραθυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Μετά από ευρεία κινητοποίηση του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς και ανάσπαση αυτού προς την μέση γραμμή, ανευρίσκεται λίαν ευμέγεθες μόρφωμα, με τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Το μόρφωμα έχει πράγματι την εικόνα δίλοβου αδενώματος. Η κινητοποίησή του γίνεται με δυσκολία λόγω της βαθιάς του θέσης στον τράχηλο, της μορφολογίας του και των αυξημένων του διαστάσεων. Ο έλεγχος των λοιπών παραθυρεοειδών δεξιά είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα. Ο αριστερός κάτω παραθυρεοειδής δεν αναγνωρίζεται, εντούτοις – μετά την εκτομή του θεωρούμενου αρχικά ως δίλοβου αδενώματος – διαπιστώνεται ότι αποτελείται από δύο ξεχωριστά αδενώματα, του αριστερού άνω και του αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς. Πρόκειται δηλαδή για διπλό αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης PTH = 195 pg/ml πριν την αφαίρεση του αδενώματος και 24 pg/ml μετά την εκτομή αυτού.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Το διπλό αδένωμα παραθυρεοειδούς αποτελεί σπάνια σχετικά αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (~ 2 – 3 %). Η πιθανότητα πολυαδενικής νόσου (multiglandular disease, προσβολής δηλαδή όλων των παραθυρεοειδών αδένων, συχνά υπό την μορφή υπερπλασίας) θα πρέπει να αποκλείεται στις περιπτώσεις αυτές. Επιβάλλεται επομένως η αμφοτερόπλευρη διερεύνηση τραχήλου προς αναγνώριση όλων των παραθυρεοειδών αδένων.

Η δεύτερη ενδιαφέρουσα παρατήρηση στην περίπτωση της ασθενούς μας είναι η «βιοχημική ηπιότητα» του υπερπαραθυρεοειδισμού (φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου, με σχετικά ήπια υπερπαραθορμοναιμία [νορμοασβεστιαιμικός υπερπαραθυρεοειδισμός), παρά το μεγάλο μέγεθος του παθολογικού (υπερλειτουργικού) παραθυρεοειδικού ιστού. Αυτή είναι μία παρατήρηση που έχει γίνει και αντίστροφα, έχουμε δηλαδή αντιμετωπίσει ασθενείς με μικρότερα σε μέγεθος αδενώματα αλλά ακόμη και βαριά υπερασβεστιαιμία και μεγάλου βαθμού υπερπαραθορμοναιμία.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αριστερά – σχηματική απεικόνιση των υπερηχογραφικών ευρημάτων, όπου περιγράφεται εικόνα δίλοβου αδενώματος παραθυρεοειδούς (αριστερά άνω).

Δεξιά – χειρουργικό παρασκεύασμα. Το μόρφωμα που περιγράφεται σαν δίλοβο αδένωμα παραθυρεοειδούς στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε διπλό αδένωμα παραθυρεοειδούς (αριστερού άνω και αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”9214″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ