Skip to main content
search

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς (αδιαφοροποίητο)

Εισαγωγή

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς (αδιαφοροποίητο): Επιδημιολογία και παράγοντες κινδύνου. Το αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς αποτελεί την πλέον επιθετική μορφή κακοήθους νεοπλάσματος του θυρεοειδούς αδένα. Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζονται εν συντομία κάποια χρήσιμα επιδημιολογικά στοιχεία. Αναφέρονται επίσης εν συντομία κάποιοι παράγοντες κινδύνου όπως επίσης και κάποια δεδομένα όσον αφορά την πρόγνωση της νόσου.

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς – Επιδημιολογικά στοιχεία και πρόγνωση

Το αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς (ή αδιαφοροποίητο καρκίνωμα) είναι μία από τις πλέον επιθετικές μορφές καρκίνου με πτωχή πρόγνωση. Παρά το ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό < 1 – 3 % του συνόλου των καρκίνων του θυρεοειδούς, ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς ευθύνεται για ποσοστό έως 15 % του συνόλου των θανάτων από καρκίνο θυρεοειδούς.

Η μέση επιβίωση κυμαίνεται περί τους 5 – 6 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης. Η επιβίωση των ασθενών στο ένα έτος φθάνει το 20 %. Οι ασθενείς με αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς σπάνια επιβιώνουν πέραν των 2 ετών. Παρά ταύτα, υπάρχουν και αναφορές στη βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες ένα ποσοστό έως 5 % επιβιώνουν και στα 10 έτη.

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς: παράγοντες κινδύνου

Με δεδομένη την πτωχή γενικά πρόγνωση του αναπλαστικού καρκινώματος θυρεοειδούς, έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση τυχόν παραγόντων κινδύνου, που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την εμφάνισή του. Τα εν προκειμένω δεδομένα όσον αφορά το αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι πενιχρά. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη του αναπλαστικού καρκινώματος θυρεοειδούς έχει συσχετιστεί με τους εξής παράγοντες:

  • Χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο/επίπεδο εκπαίδευσης (πιθανό αυτό να συσχετίζεται με δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ή αμέλεια από την πλευρά του ασθενούς)
  • Ομάδα αίματος τύπου Β (άγνωστος ο μηχανισμός συσχέτισης)
  • Βρογχοκήλη– ιωδοπενία
  • Παχυσαρκία (συσχετίζεται με τον καρκίνο θυρεοειδούς γενικά και σε μία υποομάδα της στατιστικής ανάλυσης και με το αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς)
  • Διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς και θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς)-ένα μικρό ποσοστό των διαφοροποιημένων καρκίνων θυρεοειδούς θα εξελιχθούν προς την ανάπτυξη αναπλαστικού καρκίνου θυρεοειδούς. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό. Παράγοντες που σχετίζονται με την εξαλλαγή του διαφοροποιημένου προς αναπλαστικό καρκίνο θυρεοειδούς είναι ηλικία > 60 ετών και μία ειδική γενετική αλλοίωση (μετάλλαξη TERT promoter [C228Τ])

Θα πρέπει εντούτοις να ληφθεί υπόψη ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν έχουν άμεση αιτιολογική σχέση με την νόσο, καθώς υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τη συσχέτιση αυτή (confounding factors).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7330″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ