Skip to main content
search

Θυρεοειδής – γιατί είναι τόσο σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό?

Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός ενδοκρινής αδένας. Παρά το μικρό του μέγεθος (ζυγίζει μόλις 30 – 60 γραμμάρια), ο ρόλος του είναι κομβικός για τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου σώματος. Ρυθμίζει μία πλειάδα λειτουργιών του οργανισμού μας, ελευθερώνοντας στην κυκλοφορία του αίματος – με ελεγχόμενο ρυθμό – τις θυρεοειδικές ορμόνες που παράγει.

Εάν ο οργανισμός μας χρειαστεί περισσότερη ενέργεια για κάποιο λόγο (για παράδειγμα αν είναι σε φάση ανάπτυξης ή αν είναι κρύος ο καιρός ή στη φάση της εγκυμοσύνης) τότε ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες αυτές ανάγκες του οργανισμού.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες:

  • Την τριιωδοθυρονίνη, γνωστή και ως Τ3
  • Την τετραιωδοθυρονίνη, γνωστή και ως Τ4 και
  • Την καλσιτονίνη

Ως θυρεοειδικές ορμόνες χαρακτηρίζονται κατά βάση οι Τ3 και Τ4. Η βιοσύνθεσή τους γίνεται από τα θυλακικά κύτταρα του θυρεοειδούς. Για την σύνθεσή τους είναι απαραίτητο το ιώδιο. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει αυτό το στοιχείο και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψη του ιωδίου με τις τροφές. Το ιώδιο που προσλαμβάνεται με τις τροφές απορροφάται από το έντερο και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Προσλαμβάνεται στη συνέχεια από τα θυλακικά κύτταρα του θυρεοειδούς συμμετέχοντας στη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες, ενώ σε άλλες λιγότερες. Προκειμένου να γίνει σύνθεση του ποσού των θυρεοειδικών ορμονών που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ο ρυθμιστικός ρόλος ενός άλλου ενδοκρινούς αδένα, της υπόφυσης (που με τη σειρά της ελέγχεται από τον υποθάλαμο). Η υπόφυση (βρίσκεται στην βάση της κρανιακής κοιλότητας) δίνει εντολή στον θυρεοειδή (μέσω της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης, TSH) να συνθέσει – ανάλογα με την περίσταση – περισσότερες ή λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες, που αποδεσμεύει στην συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.

Κάποια ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών είναι συνδεδεμένη με λευκώματα του αίματος. Εάν ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να γίνει αποδέσμευση των ορμονών αυτών από τα λευκώματα. Οι ελεύθερες αυτές θυρεοειδικές ορμόνες μπορούν στη συνέχεια να ασκήσουν τη φυσιολογική τους δράση στα διάφορα όργανα του σώματος.

Η τρίτη ορμόνη που παράγει ο θυρεοειδής, η καλσιτονίνη, συντίθεται από τα λεγόμενα παραθυλακιώδη ή C-κύτταρα του θυρεοειδούς. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται μεταξύ των θυλακίων του θυρεοειδούς. Η καλσιτονίνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3 και Τ4) αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Σχηματικά, μπορεί κανείς να πει ότι διεγείρουν τις κυτταρικές λειτουργίες και τις επιταχύνουν, ώστε τα κύτταρα του σώματος να λειτουργούν με περισσότερο εντατικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι μεταβολικές ανάγκες των κυττάρων πρακτικά όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος.

Η παραπάνω δράση έχει τις εξής συνέπειες (αναφέρονται κάποιες ενδεικτικά).

  • Αύξηση θερμοκρασίας σώματος
  • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών στον προκάρδιο χώρο
  • Ταχύτερη πέψη τροφών και γρηγορότερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών καθώς τα θρεπτικά αποθέματα που είναι αποθηκευμένα στο ήπαρ και στους μύες διασπώνται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό λόγω των αυξημένων μεταβολικών του απαιτήσεων
  • Προαγωγή της ανάπτυξης τόσο της σωματικής όσο και της νοητικής στα παιδιά
  • Ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος, με αυξημένη προσοχή και ενισχυμένα αντανακλαστικά

Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός – υποθυρεοειδισμός)

Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε ποσότητες που υπερβαίνουν τις ανάγκες του οργανισμού. Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται σε μειωμένες ποσότητες που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.

Και οι δύο αυτές παθήσεις συνοδεύονται από χαρακτηριστικά συμπτώματα, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Μερικές φορές, οι παραπάνω διαταραχές συνοδεύονται από αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη). Αν η βρογχοκήλη συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό τότε χαρακτηρίζεται σαν τοξική (είτε διάχυτη [νόσος Graves] είτε πολυοζώδης).

Όταν υπάρχουν όζοι θυρεοειδούς χρειάζεται προσοχή για την αναγνώριση εκείνων που είναι πιθανόν να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς.

Θυρεοειδής

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

Θυρεοειδής

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Θυρεοειδής

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Θυρεοειδής

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8966″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ