Θυρεοειδεκτομή και αναισθησία
Η θυρεοειδεκτομή γίνεται μόνο υπό γενική αναισθησία. Στην επέμβαση αυτή τοποθετείται ένας σωλήνας (τραχειοσωλήνας) μέσα στον αυλό της τραχείας, με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου (λαρυγγοσκοπίου) που κατευθύνει τον σωλήνα ώστε να διέλθει μέσω των φωνητικών χορδών που βρίσκονται στον λάρυγγα και να προωθηθεί στη συνέχεια στην τραχεία. Μέσω του τραχειοσωλήνα επιτυγχάνεται ο μηχανικός αερισμός των πνευμόνων (με τη βοήθεια αναπνευστήρα) σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ χορηγούνται στον ασθενή από τον αναισθησιολόγο τα κατάλληλα φάρμακα.
Αν εφαρμοσθεί η τεχνική της νευροπαρακολούθησης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός τραχειοσωλήνας, που φέρει στην επιφάνειά του ειδικά ηλεκτρόδια.
Σε κάποιες περιπτώσεις η διασωλήνωση της τραχείας μπορεί να είναι δύσκολη. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται είτε στον σωματότυπο του ασθενούς είτε στην πάθηση του ασθενούς. ΄
- Δυσκολίες λόγω σωματότυπου μπορεί να προκύψουν σε ασθενείς με κύφωση (αδυναμία έκτασης της κεφαλής), παχύσαρκους ασθενείς με βραχύ τράχηλο, σε ασθενείς με μικρό άνοιγμα στόματος, προβληματικά δόντια, ανώμαλη κατασκευή της κάτω γνάθου κλπ.
- Δυσκολίες λόγω της πάθησης του θυρεοειδούς μπορεί να προκύψουν για παράδειγμα σε ασθενείς με λίαν ευμεγέθεις (γιγάντιες) βρογχοκήλες ή λίαν ευμεγέθεις όζους που προκαλούν στένωση του αυλού της τραχείας ή παρεκτόπιση αυτής από την μέση γραμμή λόγω πίεσης εκ των έξω.
Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις (περιγράφονται υπό τον όρο ‘δύσκολη διασωλήνωση’) είναι ιδιαίτερη χρήσιμη η χρήση video-λαρυγγοσκοπίου με το οποίο υπάρχει η δυνατότητα κατεύθυνσης υπό άμεση και συνεχή όραση αρχικά ενός οδηγού (στυλεού) μέσα στην τραχεία. Στη συνέχεια προωθείται πάνω στον στυλεό ο τραχειοσωλήνας.
Από την πλευρά του αναισθησιολόγου ελέγχεται πάντα το ιστορικό του ασθενούς για τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις και αλλεργίες, ώστε να γίνει ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος και η κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς, ώστε η επέμβαση και η αναισθησία να εξελιχθούν υπό ασφαλείς συνθήκες, αποφεύγοντας και προλαμβάνοντας τυχόν επιπλοκές.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Θυρεοειδεκτομή και αναισθησία
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
- Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
- Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
- Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
- Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
- Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
Θυρεοειδεκτομή και αναισθησία
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Θυρεοειδεκτομή και αναισθησία[/vc_column_text][/vc_column]