Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με 18F-fluorodeoxyglucose (18-FDG) (18 FDG PET/CT) είναι μία εξέταση που βασίζεται στον μεταβολισμό της γλυκόζης που είναι αυξημένος στα κακοήθη νεοπλασματικά (καρκινικά) κύτταρα.

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια στα οποία μπορεί να ‘συναντηθούν’ ο καρκίνος θυρεοειδούς και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, όπως αναλύεται στη συνέχεια.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και PET

Σενάριο 1

Τυχαίο εύρημα στο θυρεοειδή σε ασθενή που υποβάλλεται σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) για άλλο λόγο.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων χρησιμοποιείται σήμερα όλο και πιο συχνά σε ασθενείς με κακοήθεις νεοπλασματικές παθήσεις διαφόρων οργάνων (πλην του θυρεοειδούς αδένα). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν παθολογικά ευρήματα στην εξέταση από τον θυρεοειδή σαν τυχαίο εύρημα (incidentaloma, incidental finding). Στις περιπτώσεις αυτές συχνά πρόκειται για καρκίνο θυρεοειδούς που έχει διαφύγει της προσοχής. Θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθεί ο συνήθης διαγνωστικός έλεγχος

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και PET

Σενάριο 2

Καρκίνος θυρεοειδούς και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων σε αναζήτηση μεταστατικής νόσου.

Σε κάποιους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας υποτροπής της νόσου είτε στον τράχηλο (τοπική υποτροπή στην κοίτη του θυρεοειδούς ή στους λεμφαδένες) είτε σε μακρινά όργανα. Συνήθως, η ανακάλυψη της ανατομικής θέσης της υποτροπής επιτυγχάνεται με τις κλασικές διαγνωστικές μεθόδους, όπως είναι:

  • Το υπερηχογράφημα (ιδιαίτερα για τον τράχηλο)
  • Η αξονική τομογραφία
  • Η μαγνητική τομογραφία
  • Το σπινθηρογράφημα κλπ.

Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις, παρά την χρήση των σύγχρονων αυτών μεθόδων απεικόνισης, μπορεί να μην είναι εφικτή η αναγνώριση της θέσης της υποτροπής της νόσου, καθιστώντας αδύνατη και την λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών χειρισμών στη συνέχεια. Στις περιπτώσεις αυτές η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων μπορεί να είναι μία χρήσιμη διαγνωστική επιλογή. Μπορεί να αναδείξει ύποπτη ή ύποπτες εστίες υποτροπής, σε όλες τις πιθανές θέσεις του ανθρωπίνου σώματος.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Υπογραμμίζεται ότι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δεν είναι ένα διαγνωστικό ‘εργαλείο’ πρώτης γραμμής. Η διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία. Δεν είναι σωστή τακτική η παραγγελία αδιακρίτως κάθε διαθέσιμης εξέτασης. Κάτι τέτοιο δείχνει απειρία από την πλευρά του γιατρού, ενώ επιβαρύνει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας.

Αντίθετα, θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί τις διαγνωστικές εξετάσεις, βήμα-βήμα, και μόνο αν χρειαστεί – ελλείψει σαφούς και ακριβούς διάγνωσης – θα πρέπει να καταφεύγει σε πλέον ακριβές εξετάσεις, όπως είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Με άλλα λόγια, η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δεν είναι μία εξέταση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια της διερεύνησης των ασθενών με όζους θυρεοειδούς ή καρκίνο θυρεοειδούς. Η χρήση της θα πρέπει να επιφυλάσσεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, εξατομικεύοντας την διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς και PET

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Σκοπός της ιστοσελίδας αυτής είναι η περιήγηση του επισκέπτη της στις συχνότερες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων και η παρουσίαση των σύγχρονων απόψεων όσον αφορά την αντιμετώπισή τους.

Η συζήτηση που παρουσιάζεται γίνεται με βάση τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) εταιρειών που ασχολούνται με τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, αλλά και με βάση την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια (από το 1994) που υπάρχει συστηματική ενασχόληση με την χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8540″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ