Skip to main content
search

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδεκτομή) σε ασθενή μας με προηγηθείσα θυρεοειδεκτομή

Η ασθενής ετών 62 προσήλθε με διάγνωση «πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός» (υπερασβεστιαιμία + υπερπαραθορμοναιμία, υπό αγωγή με cinacalcet) για χειρουργική αντιμετώπιση (παραθυρεοειδεκτομή).

Στο ιστορικό της ασθενούς αναφέρεται ολική θυρεοειδεκτομή για μη τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη.

Ο προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος περιλάμβανε υπερηχογράφημα τραχήλου, σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών και μαγνητική τομογραφία τραχήλου (MRI, την προσκομίζει η ασθενής).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε δεξιά παρατραχειακά, μεταξύ της δεξιάς κοινής καρωτίδας και της τραχείας μικρό μόρφωμα με διαστάσεις 12 x 3.8 x 9 mm, περίπου 4 mm κάτωθεν της χειρουργικής τομής από την προηγηθείσα επέμβαση και υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με sestamibi ανέδειξε την παρουσία υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς, εικόνα συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Στην MRI του τραχήλου απεικονίσθηκε στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς ωοειδές μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου περίπου 9 mm με απεικονιστικά χαρακτηριστικά αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση με μερική διάνοιξη της παλιάς τομής υπό γενική αναισθησία. Η παρασκευή των ιστών και η είσοδος στη δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα γίνεται με δυσκολία λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού από την προηγηθείσα επέμβαση (θυρεοειδεκτομή). Στην θέση που περιγράφεται στον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο ανευρίσκεται το μόρφωμα (βλ. παραπάνω) που έχει μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς και τις ως άνω περιγραφόμενες διαστάσεις.

Το μόρφωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης έδειξε σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής μετά την εκτομή του αδενώματος (από 115 pg/ml πριν σε 6 pg/ml μετά την αφαίρεση).

Με βάση τα ευρήματα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται στη φάση αυτή.

Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΟ

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδεκτομή) και προηγηθείσα θυρεοειδεκτομή σε ασθενή μας 9 0 5

Οι επαναπεμβάσεις στον τράχηλο είναι τεχνικά δυσκολες λόγω της (αναμενόμενης) παρουσίας ουλωδους ιστού από την προγηθείσα επέμβαση. Εν προκειμένω η δυσκολία αυτή οφείλονταν στην προηγηθείσα θυρεοειδεκτομή. Χρειάζςεται ιδιαίτερη προσοχή και εμεπιρία από την πλευρά του χειρουργού ώστε η επέμβαση αφαίρεσης του παραθυροειδους να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτοί για την αποφυγή κακώσεων των παρακειμένων ανατομικών στοιχείων (τραχεία, λαρυγγικα νεύρα, οισοφάγος, μεγάλα αγγεία κλπ.).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι επανεπεμβάσεις θα πρέπει να επιχειρούνται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς – χειρουργό παραθυρεοειδούς με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ