Skip to main content
search

Νεφρασβέστωση – υπερπαραθυρεοειδισμός: με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 42 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε πίσω και επί τα εκτός του αριστερού θυρεοειδικού λοβού σε εν τω βάθει θέση (27 χιλ. από την επιφάνεια του δέρματος) και εν μέρει πίσω από την αριστερή κοινή καρωτίδα μόρφωμα με διαστάσεις 18 x 13,5 x 4,5 χιλιοστά με αυξημένη αγγείωση και με παρουσία τροχοφόρου διακριτής αρτηρίας, ευρήματα ενδεικτικά αδενώματος παραθυρεοειδούς (αριστερά άνω)(Δεξιά και μεσαία εικόνα στη φωτογραφία που επισυνάπτεται).

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc 99m sestamibi παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην περιοχή του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς.

Χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα από τον θυροειδή στον απεικονιστικό έλεγχο.

Στο υπερηχογράφημα κοιλίας παρατηρείται εναπόθεση ασβεστίου στο παρέγχυμα και των δύο νεφρών (νεφρασβέστωση), χωρίς εμφανή παρουσία λιθιασικών στοιχείων στο αποχετευτικό σύστημα του ουροποιητικού συστήματος.

Υποβλήθηκε σε αριστερά άνω παραθυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Το αδένωμα ανευρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση στην αριστερή οισοφαγική αύλακα, πίσω από την αριστερή κοινή καρωτίδα. Γίνεται κινητοποίηση και ανάσπαση του αριστερού λοβού προς τη μέση γραμμή. Η κινητοποίησή του, λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του, γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία.

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης (PTH = 239 pg/ml πριν και PTH = 23 pg/ml μετά την αφαίρεση του αδενώματος).

Αναγνώριση και προστασία αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η χαρακτηριστική αλληλουχία των παθολογικών διεργασιών στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι γνωστή: τα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης (λόγω της παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού) προκαλούν κινητοποίηση του ασβεστίου από τα οστά. Το ασβέστιο στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος (οπότε προκύπτει η χαρακτηριστική υπερασβεστιαιμία) και αποβάλλεται κατόπιν με τα ούρα.

Η αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία) εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα καθίζησης του ασβεστίου στο αποχετευτικό σύστημα του ουροποιητικού (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη), με αποτέλεσμα την δημιουργία λιθίασης της ουροφόρου οδού.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί εναπόθεση των αλάτων ασβεστίου όχι στο αποχετευτικό σύστημα του ουροποιητικού, αλλά στο νεφρικό παρέγχυμα (δηλαδή στον ιστό του νεφρού), παθολογική κατάσταση που είναι γνωστή σαν «νεφρασβέστωση». Συνήθως η νεφρασβέστωση διαγιγνώσκεται με την βοήθεια των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων και είναι κατά κανόνα ασυμπτωματική.

Εφόσον απεικονιστεί η νεφρασβέστωση είναι κατά κανόνα μη αναστρέψιμη. Με ανάλογο μηχανισμό (εναπόθεση αλάτων ασβεστίου) μπορεί να εμφανιστούν παρόμοιες βλάβες και σε άλλα όργανα. Για παράδειγμα, μπορεί τα άλατα ασβεστίου να δημιουργήσουν εναποθέσεις στο τοίχωμα διαφόρων αγγείων, προκαλώντας ανάλογα προβλήματα. Για παράδειγμα, η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικού τύπου βλάβες στην καρδιά. Και αυτές οι βλάβες, αν εμφανιστούν, είναι μη αναστρέψιμες.

Τα παραπάνω εξηγούν την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης του υπερπαραθυρεοειδισμού, πριν εμφανιστούν οι επιπλοκές της νόσου.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΆ – υπερηχογραφική απεικόνιση του αδενώματος του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς

ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΆ – η χαρακτηριστική εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στο νεφρικό παρέγχυμα, που χαρακτηρίζει την νεφρασβέστωση.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Νεφρασβέστωση–υπερπαραθυρεοειδισμός

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

Νεφρασβέστωση–υπερπαραθυρεοειδισμός

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Νεφρασβέστωση–υπερπαραθυρεοειδισμός

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ