Skip to main content
search

Ακκοκιοκυτταραιμία και υπερθυρεοειδισμός – αντιμετώπιση σε ασθενή μας

Η ασθενής, ετών 67, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης (νόσου Graves). Ενώ ήταν υπό αγωγή με unimazole, πριν από 10 ημέρες εμφάνισε βαριά ουδετεροπενία (στα όρια της ακοκκιοκυτταραιμίας) με εμπύρετο (ουδετερόφιλα 190/μL με τιμές αναφοράς 1500 – 6500 /μL, λευκά 1500) και χρειάσθηκε να γίνει εισαγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σημειώνεται επίσης σημαντική αύξηση των δεικτών της φλεγμονής.

Η αντιμετώπιση στο νοσοκομείο περιλάμβανε διακοπή του unimazole και χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης (κεφταζιδίμη – κλινδαμυκίνη) και ανασυνδυασμένου αιμοποιητικού αυξητικού παράγοντα (φιλγραστίμη).

Με την αγωγή αυτή παρουσίασε σταδιακή κλινικοεργαστηριακή ανταπόκριση και βελτίωση των κλινικών και εργαστηριακών παραμέτρων.

Μετά την αποκατάσταση της ακοκκιοκυτταραιμίας παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Graves.

Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκαν οριακά αυξημένες διαστάσεις του θυρεοειδούς αδένα με ευρήματα ενδεικτικά θυρεοειδίτιδας αυτοάνοσης αιτιολογίας. Παρατηρείται αυξημένη αγγείωση και μικροοζώδης απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα. Προς τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού απεικονίζονται συρρέοντα οζίδια που δημιουργούν μόρφωμα με μη διακριτά όρια μεγίστης διαμέτρου 20 χιλιοστών. Δεν απεικονίστηκαν ύποπτοι η παθολογικοί λεμφαδένες στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά, εξελίχθηκε εντούτοις με σχετική δυσκολία λόγω της αυξημένης αγγείωσης του αδένα και λόγω της δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Οι επιπλοκές στην χορήγηση των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είναι μία από της ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης στον υπερθυρεοειδισμό. Η ουδετεροπενία / ακοκκιοκυτταραιμία είναι μία σπάνια σχετικά επιπλοκή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Η ουδετεροπενία είναι μία δυνητικά επικίνδυνη παθολογική κατάσταση για την οποία επιβάλλεται δραστική και άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα μετά την αντιμετώπιση της ακοκκιοκυτταραιμίας ώστε να προληφθεί η υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού μετά την αναγκαστική διακοπή της χορήγησης αντιθυρεοειδικών φαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα «ακοκκιοκυτταραιμία και υπερθυρεοειδισμός» κάντε κλικ εδώ. https://shorturl.at/uITV5.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9327″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ