Skip to main content
search

Υποθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος

Εισαγωγή

Υποθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή (θυρεοειδικές ορμόνες) έχουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό πρακτικά όλα τα οργανικά συστήματα. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, σε ποσότητες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Χαρακτηρίζεται δε από επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού του ανθρωπίνου σώματος. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μία χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού.

Η μειωμένη θυρεοειδικη λειτουργία που συνοδεύει τον υπερθυρεοειδισό χαρακτηρίζεται επίσης από μείωση της ενεργητικότητας του ασθενούς, που αισθάνεται κόπωση και συχνά υπνηλία. Οι μεταβολές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν είναι βέβαια ο υποθυρεοειδισμός η μόνη αιτία για την οποία μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους. Το αυξημένο σωματικό βάρος οφείλεται συνηθέστατα όχι σε υποθυρεοειδισμό αλλά σε αρκετές άλλες διαταραχές του οργανισμού, συχνά λόγω κακής διατροφής ή λόγω έλλειψης συστηματικής σωματικής άσκησης.

Στην παρούσα σύντομη ανάρτηση παρουσιάζεται εν συντομία το θέμα «υποθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος».

Υποθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος – ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και ρύθμισης του σωματικού βάρους είναι σύνθετη. Η αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται σταδιακά σε βάθος χρόνου και όπως αναφέρθηκε παραπάνω συνηθέστατα οφείλεται σε άλλα αίτια πέραν του υποθυρεοειδισμού.

Υπολογίζεται γενικά ότι σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό το σωματικό βάρος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3 έως 5 kgr. H αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατακράτηση ύδατος και όχι στην αυξημένη συσσώρευση λίπους.

Υποθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος – ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ?

Η αντιμετώπιση των ασθενών με υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνει την χορήγηση θυροξίνης (λεβοθυροξίνης). Η χορηγούμενη από το στόμα θυροξίνη (λεβοθυροξίνη) υποκαθιστά την θυρεοειδική λειτουργία που είναι ελλειμματική στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Μετά την αποκατάσταση στα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (με την χορήγηση λεβοθυροξίνης από το στόμα) παρατηρείται συνήθως μία ήπια απώλεια βάρους, συνήθως κάτω από το 10 % του σωματικού βάρους.

Αν και η απώλεια βάρους αυτού του μεγέθους δεν φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική, εντούτοις είναι προτιμότερη από την διατήρηση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους για τη διατήρηση της συνολικής κατάστασης της υγείας του ασθενούς με υποθυρεοειδισμό.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

  • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ
  • θυροειδής και παχυσαρκία Είναι γνωστό ότι η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί συνήθη κλινική εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού. Η αύξηση του σωματικού βάρους θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα μεταβολής (επιβράδυνσης) του μεταβολισμού αλλά και διαταραχής της όρεξης. Και αυτό, σε αντίθεση με τον υπερθυρεοειδισμό, όπου παρατηρείται κλασικά μείωση του σωματικού βάρους, και μάλιστα παρά την αυξημένη όρεξη του ασθενούς.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

  • ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
  • ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
  • ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

 

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5774″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ