Εισαγωγή
Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται συνηθέστερα σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (85 %). Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε υπερπλασία παραθυρεοειδών (9 – 12 %), διπλό αδένωμα (2-3 %) και σπανιότατα σε καρκίνο παραθυρεοειδούς (1 %). Οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση του υπερλειτουργούντος παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού πριν την επέμβαση. Η ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή αποτελεί σήμερα την προτιμώμενη μέθοδο αντιμετώπισης του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή
Η πρεοεγχειρητική αναγνώριση του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού (συνήθως αδενώματος) επιτρέπει την στοχευμένη χειρουργική προσπέλαση.Αυτή επιτυγχάνεται μέσω μικρής τομής, χωρίς εκτεταμένους χειρουργικούς χειρισμούς. Η αφαίρεση του αδενώματος που έχει εντοπιστεί προεγχειρητικά είναι θεραπευτική. Προϋποθεση είναι ο αξιόπιστος προεγχειρητικός εντοπισμός. Η προσπέλαση αυτή είναι γνωστή σαν ελάχιστα επεμβατική (ή στοχευμένη ή εκλεκτική) παραθυρεοειδεκτομή. Έχει αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παλαιότερη τεχνική της αμφοτερόπλευρης διερεύνησης του τραχήλου καθώς παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα.
Πότε μπορεί να γίνει η ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή
Η ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή είναι μία σωστή επιλογή στην αντιμετώπιση των ασθενών με ΡΗΡΤ στις εξής περιπτώσεις:
- Θετικές προεγχειρητικές μελέτες εντοπισμού (συνηθέστατα υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα) που συμφωνούν μεταξύ τους
- Απουσία οικογενειακού ιστορικού ΡΗΡΤ
- Απουσία συνυπάρχουσας πάθησης του θυρεοειδούς για την οποία θα απαιτηθεί ταυτόχρονη χειρουργική επέμβαση
- Όταν δεν είναι ο ασθενής σε αγωγή με λίθιο (σε ψυχιατρικούς ασθενείς)
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός
Δευτεροπαθής και τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός
Καρκίνος θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη
Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά
Άρθρα – χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών
Videos – χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις – χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών