Skip to main content
search

Εισαγωγή

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος: στόχοι και η σημασία του στην πράξη-. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μία σχετικά συχνή ενδοκρινοπάθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (85 %). Σε ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών (περίπου 15 %) ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται σε προσβολή περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδούς (multigland disease [MGD], συνήθως υπερπλασία ή διπλό αδένωμα). Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται σε καρκίνο παραθυρεοειδούς σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών (≤ 1 %).

Προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος – στόχοι

O προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος έχει σαν βασικό στόχο τον εντοπισμό του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού. Για το λόγο αυτό περιγράφεται και ως εντοπιστικός έλεγχος. Θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του τα εξής:

Ο απεικονιστικός έλεγχος ΔΕΝ γίνεται για να διαγνωστεί ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται βιοψημικά και όχι απεικονιστικά, με βάση τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα του ασθενούς.

Συνήθως ο απεικονιστικός έλεγχος δεν απεικονίζει τους φυσιολογικούς παραθυρεοειδείς, λόγω του μικρού τους μεγέθους (20 – 50 mg) και της θέσης τους στον τράχηλο πίσω από τον θυρεοειδή.

Η απεικόνιση επίσης αναμένεται να βοηθήσει στη διάκριση του μονήρους αδενώματος από την νόσο με προσβολή περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδών αδένων (MGD).

Οι δύο βασικές εξετάσεις προεγχειρητικού εντοπισμού είναι το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Σχόλια

Ο λεπτομερής και αξιόπιστος προεγχειρητικός (εντοπιστικός) έλεγχος έχει μεγάλη σημασία στην κλινική πράξη, καθόσον διευκολύνει σημαντικά τον χειρουργό για την παραθυρεοειδεκτομή. Ο έμπειρος χειρουργός ενδοκρινών αδένων είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον υπερλειτουργούντα παραθυρεοειδικό ιστό (συνηθέστατα μονήρες αδένωμα) και χωρίς τον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο. Εντούτοις, ο προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος διατηρεί την αξία του καθότι διευκολύνει σημαντικά την εξέταση.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του προεγχειρητικού εντοπισμού είναι το ότι προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης της λεγόμενης ελάχιστα επεμβατικής παραθυρεοειδεκτομής. Η τεχνική αυτή έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου, καθώς έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Αποφεύγονται με τον τρόπο αυτό οι εκτεταμένοι και άσκοποι χειρουργικοί χειρισμοί και οι εκτεταμένες ιστικές κακώσεις, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται και από μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ο εντοπιστικός έλεγχος θεωρείται ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ σε περίπτωση επανεπέμβασης λόγω επιμένοντος ή υποτροπιάζοντος πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ