Skip to main content
search

Πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη και θυρεοειδεκτομή

Εισαγωγή

Υπερθυρεοειδισμός – πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη και θυρεοειδεκτομή.- Ο υπερθυρεοειδισμός  που οφείλεται σε πολυοζώδη τοξική βρογχοκήλη  αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο με χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή).

 

Πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη και θυρεοειδεκτομή

Ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης – αποτελέσματα

Η θυρεοειδεκτομή  έχει σαν στόχο την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή.

Η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να είναι ολική (κατά προτίμηση) ή σχεδόν ολική. Με τον τρόπο αυτό η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι πρακτικά μηδενική. Για λόγους σύγκρισης, αν ο υπερθυρεοειδισμός σε πολυοζώδη τοξική βρογχοκήλη αντιμετωπιστεί με ραδιενεργό ιώδιο, η πιθανότητα υποτροπής είναι αρκετά μεγάλη (20 %).

Μετά τη θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής καθίσταται ευθυρεοειδικός μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λίγων ημερών).

 

Πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη

Χειρουργική επέμβαση – κάποιες ιδιαίτερες ενδείξεις

Πέραν του ότι η ολική θυρεοειδεκτομή έχει τον κεντρικό ρόλο σαν μέθοδος θεραπείας στην πολυοζώδη τοξική βρογχοκήλη, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η επέμβαση θεωρείται ότι έχει απόλυτη ένδειξη. Από τις περιπτώσεις αυτές αναφέρονται ενδεικτικά οι ακόλουθες:

 • Υποψία ή διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς  (ύποπτος ή ‘καρκινικός’ όζος)
 • Πιεστικά φαινόμενα  από τα παρακείμενα όργανα (κυρίως από την τραχεία [δύσπνοια] και δευτερευόντως από τον οισοφάγο [δυσκαταποσία])
 • Συνύπαρξη πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού
 • Υπερθυρεοειδισμός σε παιδιά
 • Υπερθυρεοειδισμός στις εγκύους (η θυρεοειδεκτομή – αν χρειαστεί – μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης)
 • Υπερθυρεοειδισμός σε γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο
 • Υπερθυρεοειδισμός στη διάρκεια του θηλασμού

Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με το μικρότερο δυνατό ποσοστό επιπλοκών. Γενικά σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό η χειρουργική επέμβαση παρουσιάζει περισσότερες τεχνικές δυσκολίες σε σχέση με τη θυρεοειδεκτομή που γίνεται για άλλους λογους (π.χ. όζο θυρεοειδούς). Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργό θυρεοειδούς .Η αξία της εμπειρίας του χειρουργού στην ενδοκρινική χειρουργική είναι αυτονόητη έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η νοσηρότητα της επέμβασης και να διασφαλιστεί η άμεση και οριστική λύση του προβλήματος.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ