Skip to main content
search

Αδιάγνωστος υπερπαραθυρεοειδισμός – η σημασία της προεγχειρητικής του αναγνώρισης

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς και ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι δύο από τις συνηθέστερες ενδοκρινοπάθειες. Στους ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς, συνυπάρχει (συχνά αδιάγνωστος) πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό αυτών (~ 5%). Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη συχνότητα (επίπτωση) του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού στο γενικό πληθυσμό, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί. Η αναγνώριση του αδιάγνωστου συνυπάρχοντος πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού στους ασθενείς με πάθηση θυρεοειδούς που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά (θυρεοειδεκτομή) έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία. Και αυτό γιατί στους ασθενείς αυτούς η παραθυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει με ασφάλεια ταυτόχρονα με τη θυρεοειδεκτομή.

Πλεονεκτήματα συνδυασμού θυρεοειδεκτομής & παραθυρεοειδεκτομής

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τυχόν επανεπέμβαση μελλοντικά (παραθυρεοειδεκτομή, μετά από προηγηθείσα θυρεοειδεκτομή) είναι τεχνικά δυσκολότερη λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού στο χειρουργικό πεδίο. Το γεγονός αυτό μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθεια ανεύρεσης και εκτομής του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού. Η τακτική συνδυασμού θυρεοειδεκτομής & παραθυρεοειδεκτομής έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Μπορεί να γίνει μέσω της ίδιας χειρουργικής τομής, σχεδόν πάντα , χωρίς να χρειαστεί
  επέκταση αυτής
 • Δεν παρατείνει σημαντικά το χρόνο της επέμβασης
 • Δεν παρατείνεται η διάρκεια της νοσηλείας
 • Η ανάρρωση είναι άμεση μετεγχειρητικά
 • Ο πόνος είναι ήπιος μετά την επέμβαση
 • Ο ασθενής αποφεύγει μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή), παρακάμπτοντας έτσι μία επιπλέον νοσηλεία και το αυξημένο κόστος και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτή

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την αξία της συστηματικής μέτρησης των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης ορού σε όλους τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή. Η τακτική αυτή, εντούτοις, δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στην κλινική πράξη.

Συνοψίζοντας

Θα πρέπει να τονιστεί ότι – όταν ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι αδιάγνωστος – είναι εύκολο να διαφύγει της προσοχής συνυπάρχουσα παθολογία από τους παραθυρεοειδείς αδένες κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Αντίθετα, η προεγχειρητική αναγνώριση ενός -μέχρι τότε αδιάγνωστου – συνυπάρχοντος ΡΗΡΤ (με βάση τα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης ορού) επιτρέπει το σωστό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης και την οριστική αντιμετώπιση στον ίδιο χρόνο και μέσω της ίδιας τομής και των δύο αυτών χειρουργικών παθήσεων, με ασφάλεια και με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν περιγραφεί παραπάνω.

Αδιάγνωστος υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή 9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Αδιάγνωστος υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Αδιάγνωστος υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή 9 0 6

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ