Skip to main content
search

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνές και πολλές φορές είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή δεν συνοδεύονται από κλινικά σημεία και συμπτώματα. Διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις καλοήθεις και τις κακοήθεις. Στην πρώτη κατηγορία παθήσεων του θυρεοειδούς (καλοήθεις) ανήκουν ο υπερθυρεοειδισμός, οι όζοι θυρεοειδούς, η βρογχοκήληθυρεοειδίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός. Στη δεύτερη κατηγορία (κακοήθεις) ανήκει ο καρκίνος θυρεοειδούς και κάποιες αρκετά σπανιότερες μορφές κακοήθων νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς (όπως π.χ. το λέμφωμα του θυρεοειδούς).

Ο βασικός έλεγχος του θυρεοειδούς στο γενικό πληθυσμό έχει σαν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση τυχόν παθήσεων θυρεοειδούς (ακόμη και σε ασυμπτωματικό στάδιο).

Περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη:

Α. Έλεγχο της μορφολογίας του θυρεοειδούς και

Β. Έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς

 

Θυρεοειδής - Βασικός Έλεγχος Στο Γενικό Πληθυσμό

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό (μορφολογικός και λειτουργικός)

 

Έλεγχος μορφολογίας

Ο έλεγχος της μορφολογίας του θυρεοειδούς γίνεται σήμερα με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Στον υπερηχογραφικό έλεγχο του θυρεοειδούς ελέγχεται όχι μόνο ο ίδιος ο θυρεοειδής αλλά και οι λεμφαδένες του τραχήλου. Απαραίτητη είναι η περιγραφή των διαστάσεων των δύο λοβών του θυρεοειδούς, της ηχοδομής του και της τυχόν παρουσίας όζων. Αν απεικονιστούν όζοι, θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς οι υπερηχογραφικοί τους χαρακτήρες, καθώς – με βάση αυτούς – αξιολογείται η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς.

Το υπερηχογράφημα έχει εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, που πλέον γίνεται πολύ πιο σπάνια, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει υπόνοια για τοξικό αδένωμα θυρεοειδούς.

 

Έλεγχος λειτουργίας

Ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς γίνεται με μέτρηση στο αίμα των θυρεοειδικών ορμονών και των επιπέδων θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες και η TSH κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε πρόκειται για «ευθυρεοειδισμό». Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και μείωση της TSH στο αίμα. Αντίθετα, ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από ελάττωση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και αύξηση της TSH.

Αν οι βασικές αυτές εξετάσεις είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση.

Αντίθετα, αν στον αρχικό αυτό έλεγχο βρεθούν παθολογικά ευρήματα, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς με άλλες εξετάσεις. Ο διαγνωστικός αλγόριθμος που θα ακολουθηθεί για τον περαιτέρω έλεγχο του ασθενούς εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του.

Για παράδειγμα, αν στο υπερηχογράφημα απεικονιστεί ένας όζος ύποπτης ηχομορφολογίας θα χρειαστεί να ακολουθήσει παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη και κυτταρολογική εξέταση του υλικού αναρρόφησης (FNA).

Επίσης μπορεί – σε ειδικές περιπτώσεις – να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (όπως αξονική ή η μαγνητική τομογραφία).

Ο διαγνωστικός έλεγχος και πολύ περισσότερο η θεραπευτική αντιμετώπιση (αν τυχόν απαιτηθεί) στον ασθενή με παθολογικά ευρήματα στον αρχικό (βασικό) έλεγχο θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, με θεωρητική κατάρτιση, κλινική εμπειρία και ενδιαφέρον για τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Κεντρικό ρόλο στην ομάδα αυτή κατέχει ο χειρουργός θυρεοειδούς, που – πέραν της εξειδίκευσής του – θα πρέπει να διαθέτει και την απαιτούμενη κλινική εμπειρία στην διαχείριση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 1

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 2

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 3

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 4

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 5

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 6

Θυρεοειδής – βασικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό – 7

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ