Skip to main content
search

Ταυτόχρονη θυρεοειδεκτομή – παραθυρεοειδεκτομή

Εισαγωγή

Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι οι συχνότερες ενδοκρινοπάθειες. Αρκετές από αυτές – με βάση συγκεκριμένα κριτήρια – καταλήγουν στο χειρουργείο για χειρουργική αντιμετώπιση (θυρεοειδεκτομή).

Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών – αν και σπανιότερες – διαγιγνώσκονται τελευταία όλο και πιο συχνά. Και αυτό γιατί –και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς- γίνεται συχνά έλεγχος των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, που μπορεί να δείξει υπερασβεστιαιμία. Στον έλεγχο που ακολουθεί είναι πολύ πιθανό να διαγνωστεί υπερπαραθυρεοειδισμός. Τι σημασία έχει στην πράξη η ταυτόχρονη αφαίρεση θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών? Τι πλεονεκτήματα προσφέρει στον ασθενή (όταν χρειάζεται). Πότε μπορεί να απαιτηθεί?

Συνηθισμένα σενάρια στην πράξη

Σενάριο 1.
Διαγνωσμένη ταυτόχρονη πάθηση θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο κλινικό σενάριο. Σε αυτή την περίπτωση έχει διαγνωστεί η πάθηση του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών και ο ασθενής προχωρά σε χειρουργική επέμβαση (συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – παραθυρεοειδεκτομή). Η διάγνωση των παθήσεων αυτών γίνεται σήμερα με τον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει:

  • Βιοχημικές – ορμονολογικές εξετάσεις
  • Απεικονιστικό έλεγχο (κυρίως υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών, σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών συνήθως με Tc99m sestamibi).
  • Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις

Θα πρέπει να τονιστεί η σημασία του σωστού και λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου. Και αυτό γιατί δεν είναι πάντα εύκολη η διάγνωση, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαγνωστικά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα προβλήματα αυτά:

  • Οριακές ή φυσιολογικές τιμές ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει έλλειμμα βιταμίνης D
  • Απουσία απεικόνισης της συνυπάρχουσας πάθησης των παραθυρεοειδών στο υπερηχογράφημα λόγω της συνύπαρξης πάθησης του θυρεοειδούς. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) ή με μεγάλους όζους θυρεοειδούς, μπορεί ένα αδένωμα θυρεοειδούς να μη είναι εύκολο να απεικονιστεί στο υπερηχογράφημα.

Αντιστρόφως, σε ασθενείς με παθήσεις παραθυρεοειδών και σχεδιαζόμενη παραθυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. Και αυτό γιατί οι παθήσεις αυτές (θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών) συχνά συνυπάρχουν. Ο καλύτερος τρόπος για τον σωστό έλεγχο του θυρεοειδούς (πέραν των ορμονολογικών και βιοχημικών εξετάσεων) είναι το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς. Κάθε παθολογικό εύρημα από το θυρεοειδή θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά για να αποφασιστεί αν μαζί με την παραθυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και κάποια επέμβαση στο θυρεοειδή (θυρεοειδεκτομή).

Σενάριο 2
Παθολογικός παραθυρεοειδής τυχαίο εύρημα στο χειρουργείο σε θυρεοειδεκτομή

Είναι ένα σενάριο, που συναντάται στην πράξη , κυρίως σε ‘high volume’ χειρουργούς θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών (δηλαδή χειρουργούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο περιστατικών με παθήσεις θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής προσέρχεται για προγραμματισμένη θυρεοειδεκτομή, χωρίς να έχει διαγνωστεί προεγχειρητικά πάθηση των παραθυρεοειδών.

Όσο διαρκεί η θυρεοειδεκτομή ο χειρουργός παρατηρεί την παρουσία ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών που η μακροσκοπική τους εικόνα παραπέμπει σε πάθηση παραθυρεοειδών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αδένωμα παραθυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει αφαίρεση του αδενώματος ταυτόχρονα με την θυρεοειδεκτομή.

Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών είναι σε θέση να αναγνωρίσει την χαρακτηριστική μακροσκοπική εικόνα ενός αδενώματος παραθυρεοειδών, όπως επίσης και την μη φυσιολογική διόγκωση ενός ή περισσοτέρων υπερπλαστικών παραθυρεοειδών.

Σενάριο 3
Ισχαιμία παραθυρεοειδούς σε θυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση

Οι παραθυρεοειδείς αδένες έχουν κοινή αιμάτωση με τον θυρεοειδή. Για το λόγο αυτό συχνά μετά θυρεοειδεκτομή παρατηρείται ισχαιμία αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ισχαιμία ενός παραθυρεοειδούς αδένα μπορεί να γίνει αντιληπτή όσο διαρκεί η θυρεοειδεκτομή. Η ισχαιμία του παραθυρεοειδούς εκδηλώνεται από την αλλαγή στο χρώμα του που γίνεται σκοτεινό (μαύρο). Σε αυτή την περίπτωση τυπικά γίνεται αφαίρεση του έντονα ισχαιμικού παραθυρεοειδούς και αυτομεταμόσχευση αυτού (λεπτομέρειες σε άλλο μέρος της ιστοσελίδας μας).

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5722″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ